Semicentenarul muzeului din Șchei

Cu 50 de ani în urmă, în ziua de praznic a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, sub egida Bisericii ‘Sf. Nicolae’ a avut loc inaugurarea Muzeului Culturii Românești din Șcheii Brașovului, cum i se spunea atunci, informează „Ziarul Lumina”. Muzeul cuprindea doar etajul clădirii, compus din trei camere, unde au fost așezate 12 vitrine executate de ‘Decorativa’ București.

Prin efortul comun al protopopului de atunci, dr. Vasile Coman, viitorul episcop al Oradiei, al preotului paroh dr. Iuliu Ișa și al profesorului dr. Ion Colan, pe atunci bibliotecar al bisericii și cu binecuvântarea lui Nicolae Colan, mitropolitul Ardealului, se împlinea o veche dorință a românilor din Șcheii Brașovului. Solemnitatea inaugurării a avut loc în 29 iunie 1961.

În timpul păstoririi mitropolitului Antonie Plămădeală, între anii 1978 și 1987, s-a realizat complexul muzeal din incinta bisericii, cu noi secții muzeistice: Muzeul de pictură ‘Ștefan Mironescu’, Muzeul de Muzică ‘Tudor Ciortea’, Muzeul Junilor, Muzeul Ex Libris.

La 50 de ani de la înființare, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, muzeul s-a pregătit de sărbătoare, declarând ziua de 29 iunie ‘ziua porților deschise’ pentru a primi festiv și gratuit pe toți turiștii, doritori să cunoască valorile patrimoniale ale complexului muzeal.

Începând de mâine, 1 Decembrie, se va organiza o serie de manifestări dedicate semicentenarului. Astfel, de Ziua Națională a României se va oficia serviciul religios la Monumentul Eroului Necunoscut din Piața Unirii, cu depunere de coroane. Vineri, 2 decembrie 2011, de la ora 12:00, se va desfășura concursul ‘Biserica, Școala și Andrei Șaguna în documente brașovene’, pe trei secțiuni: începuturile învățământului brașovean, istoria bisericească a Brașovului și personalitatea mitropolitului Andrei Șaguna. Vor participa elevii din școlile brașovene, iar juriul va fi stabilit de Inspectoratul Școlar Brașov.

Premiile, 15 la număr, vor consta din bani, cărți, pliante, vederi, oferite de Fundația Prima Școală Românească.

Duminică, 4 decembrie 2011, la Biserica ‘Sf. Nicolae’, IPS Mitropolit Laurențiu va oficia Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La ora 12:00, va avea loc decernarea premiilor pentru câștigătorii concursului amintit, iar de la ora 15:00, se vor deschide mai multe expoziții. Toate comunicările vor fi puse în volumul omagial ‘Prima școală românească de pe întregul cuprins al patriei’.

Comentarii Facebook


Știri recente