Ședințe preoțești în trei protopopiate din Mitropolia Moldovei și Bucovinei

La sediul Protopopiatului Piatra Neamț a avut loc ieri ședința lunară cu preoții, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. În prima parte a întâlnirii a fost prezentată lucrarea ‘Pastorația în vreme de criză’ de către pr. Vasile Scutaru de la parohia Hoisești. ‘În cadrul discuțiilor au fost identificate situațiile specifice de criză, de abateri de la linia trăirii evanghelice, cazurile concrete care definesc starea de criză morală și socială, precum și soluțiile pastorale propuse pentru atenuarea acestui fenomen’, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. Dumitru Ailincăi, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, care a mai adăugat că în timpul întâlnirii lunare au mai fost discutate adresele venite de la Centrul eparhial Iași. Au fost stabilite reguli de întocmire a inventarelor potrivit unor noi norme și s-au făcut comunicări cu privire la activitatea Asociației Tineretului Ortodox Român (ATOR), filiala Piatra Neamț.

Ședință a fost ieri și la Protopopiatul Roznov. Referatul cu tema ‘Mijloace de pastorație ale preotului’ a fost susținut de pr. Adrian Huștiu de la parohia Mastacăn II. Părintele Vasile Țoc a atras atenția asupra acțiunilor în constatare pentru dobândirea titlului de proprietate și a recomandat înființarea de noi filiale ATOR în parohiile mai mari ale protopopiatului. La ședință a participat un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț care a prezentat mai multe norme de respectare a legislației muncii.

Despre anul bisericesc și cancelaria parohială, la Protopopiatul Sascut

La Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din parohia Păncești, Protopopiatul Sascut, a avut loc ieri conferința lunară cu preoții. După cum a consemnat pr. Ioan Negoiță, protopop al Protopopiatului Sascut, temele de dezbatere au fost ‘Anul bisericesc și semnificația împărțirii lui în cele trei perioade’ și ‘Probleme privind cancelaria parohială’. Delegatul Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost Alexa Aurelian, consilier juridic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Prima temă a fost prezentată de pr. Vasile Abageru de la parohia Rădoaia, care a reliefat importanța pe care o are în activitatea liturgică fiecare dintre cele trei perioade ale anului bisericesc, evidențiind totodată simbolistica fiecărei din aceste perioade. ‘Tot anul bisericesc este o continuare a vieții lui Hristos în Biserică spre mântuirea oamenilor, încât Ortodoxia poate fi caracterizată ca viață în Hristos’, a concluzionat pr. Vasile Abageru.

A doua temă s-a dezbătut prin recomandările făcute de juristul Alexa Aurelian, care a vorbit despre problema modului cum este ținută cancelaria parohială, punându-se accentul pe rolul și răspunderea pe care le are preotul paroh în administrația parohială, în special în ceea ce ține de aspectul întocmirii, înregistrării și păstrării documentelor. ‘Un aspect important care a fost pus în discuție a fost acela de a se urgenta întocmirea noilor registre de inventariere a bunurilor mobile și imobile ale parohiilor, în acest sens instituindu-se comisii alcătuite din preoți din cadrul protoieriei care să se deplaseze în fiecare parohie pentru a executa acest demers’, a relatat pr. protopop Ioan Negoiță.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab |Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…