Ședințe preoțești în trei protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor

Preoții din Protopopiatul Botoșani s-au reunit ieri, 11 iulie, în ședință lunară. Întrunirea a avut loc la sediul Protopopiatului Botoșani și a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți, la Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din municipiu, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Părintele Vasile Burlacu, misionar de caritate la Maternitatea din Botoșani, a susținut referatul cu tema ‘Prevenirea avortului’. ‘Referatul a fost prezentat din punct de vedere teologic, moral și statistic. În cadrul luărilor de cuvânt s-a insistat pe rolul preotului paroh și al profesorului de religie în problema avortului. Profesorii de religie trebuie să aibă în vedere la ore această temă, mai ales că sunt fundații care fac deservicii în școală prin susținerea începerii vieții sexuale’, a relatat pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoșani, care a adăugat că în partea a doua a întâlnirii au fost abordate mai multe probleme pastoral-misionare și administrative, fiind transmise informările de la Centrul eparhial Iași.

Tot ieri s-au reunit preoții din Protopopiatul Darabani. Tema cu titlul ‘Libertatea omului din perspectiva biblică’ a fost susținută de pr. Traian Drob de la parohia Păltiniș.

La sediul Protopopiatului Ceahlău a avut loc ieri întâlnirea lunară cu preoții. După cum a relatat pr. Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, tema cu titlul ‘Cu trupul în vest și cu sufletul în est’ a fost susținută de pr. Cristian Dăscălescu de la parohia Buhalnița. Referatul a abordat problema migrației după anul 1989 a celor patru milioane de români care au plecat să muncească în Occident. ‘Românii plecați în străinătate trăiesc multiple și cumplite mutilări sufletești, după ce își părăsesc țara și familia. De multe ori vin să-și revadă rudele apropiate după foarte mulți ani sau vin să-și înmormânteze părinții între două curse de avion. Graba aceasta cu care i-a îmbolnăvit Occidentul o poartă în ei, iar aceasta în numele eficienței în muncă, care îi epuizează fizic și psihic, sau a câștigurilor tot mai mari. Copiii lăsați în grija rudelor sunt lipsiți atât de prezența fizică a părinților lor, cât mai ales de afecțiunea și puterea exemplului personal, atât de necesare dezvoltării unei personalități complete. În același timp, copiii care pleacă peste hotare alături de părinții lor, înainte de a învăța limba română, dar mai ales cei născuți în alte țări vor fi întotdeauna străini de istoria și sufletul românesc, simțindu-se apatrizi. Preoții, care au responsabilitate pentru mântuirea credincioșilor, fie că sunt migranți sau nu, trebuie să le amintească că doar în țara lor sunt acasă. Trebuie să-i îndemnăm să se mărturisească, să nu încalce zilele de duminici și sărbători, să nu-și distrugă căsniciile și să poarte de grijă părinților lor’, a îndemnat pr. Cristian Dăscălescu.

Comentarii Facebook


Știri recente