Ședințe preoțești în protopopiatele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

La sediul Protopopiatului Iași II a avut loc ieri, 18 februarie a.c., ședința lunară cu preoții. La consfătuire a participat pr. Constantin Grigore, consilier juridic al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care a prezentat regulamentul-cadru privind demararea unor acțiuni judecătorești în constatare în vederea obținerii titlurilor de proprietate asupra unor imobile bisericești. Au mai fost puse în discuție reorganizarea cercurilor pastorale, programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și bugetele parohiilor pe anii 2008 și 2009. „După ce s-a răspuns la întrebările puse în discuție, am prezentat preoților comunicatele sau temeiurile primite de la Centrul eparhial cu referire la ultimele hotărâri ale Permanenței Consiliului eparhial”, a explicat pr. Vilie Doroșincă, protoiereu al Protopopiatului Iași II.

În Protopopiatul Negrești, printre problemele puse în discuție în ședință lunară, s-au aflat aprofundarea dispozițiilor primite de la Centrul Eparhial al Episcopiei Hușilor, prezentarea necesarului de lumânări pentru anul 2009 și situația documentelor cadastrale întocmite la parohie. În același timp, s-au propus zece preoți pentru urmarea cursurilor de contabilitate. „Preoții au fost înștiințați în legătură cu noile salarii care s-au schimbat de la 1 ianuarie 2009, iar în final, au fost dezbateri privind clasificarea parohiilor pe categorii”, a declarat pr. Dănuț Duca Doltu, protopop al Protoieriei Negrești.

La întrunirea preoților din Protopopiatul Bârlad, care a avut loc tot în data de 18 februarie, a fost discutată aceeași problemă a întocmirii actelor de proprietate asupra unor imobile bisericești. „Sunt câteva parohii care deja au rezolvat această problemă. Sperăm ca celelalte parohii să rezolve aceasta în două-trei luni”, a spus pr. Marin Constantin, protoiereu al Protopopiatului Bârlad.

Conferința preoțească din Protopopiatul Suceava I, care a avut loc marți, 17 februarie a.c., a avut ca temă implicarea preoților în activitățile cultural-educative și reflectarea lor în mass-media. „Ne referim aici la activitățile filantropice, cultuale, comemorative, sfințirile de biserici, slujbele arhierești. De asemenea, dorim să întocmim monografii ale bisericilor noastre parohiale”, a menționat pr. Vasile Irimia, protopop al Protoieriei Suceava I.

Sursa: mmb.ro

Comentarii Facebook


Știri recente