Ședințe de lucru în Arhiepiscopia Timișoarei

La Reședința mitropolitană din Timișoara a avut loc Joi, 8 februarie întrunirea Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei și Adunarea Generală a Casei de Ajutor Reciproc, informează Ziarul Lumina. Din încredințarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, ședințele au fost prezidate de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar eparhial.

În cadrul ședinței Consiliului eparhial au fost discutate mai multe aspecte din activitatea Arhiepiscopiei Timișoarei. Dintre subiectele dezbătute amintim: prezentarea actului Cancelariei Sfântului Sinod nr. 10.133/15 decembrie 2011 privind întocmirea regulamentului intern eparhial, propunerea de completare a postului vacant de consilier administrativ-bisericesc la Centrul eparhial și prezentarea spre dezbatere și aprobare a unor contracte de arendare înaintate de parohii.

‘Regulamentul intern eparhial a fost întocmit după modelul intern cadru al Patriarhiei Române și adaptat la specificul și nevoile eparhiei noastre. Textul acestuia, aprobat de Consiliul eparhial, a fost înaintat oficiului canonico-juridic al Patriarhiei Române. Același text a fost prelucrat cu angajații sectoarelor Centrului eparhial și a fost trimis oficiilor protopopești spre a fi adus la cunoștință tuturor clericilor și neclericilor încadrați în Arhiepiscopia Timișoarei. Între problemele administrativ-bisericești amintite a fost și aceea de completare a postului de consilier bisericesc la Centrul eparhial. Urmare a dezbaterilor avute, Consiliul eparhial a hotărât ca acest post să nu fie completat deocamdată, întrucât nu există contribuție de conducere de la bugetul de stat pentru salarizarea lui, iar în contextul economico-financiar actual Centrul eparhial nu-l poate susține din fonduri proprii’, a precizat pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ.

Totodată, au mai fost abordate o serie de probleme curente ale secțiilor administrativ-bisericească, culturală, economică, asistență socială și patrimoniu. La secțiunea diverse, Consiliul eparhial a analizat atacurile nejustificate și nefondate ale unui ziar din Timișoara la adresa conducerii Arhiepiscopiei Timișoarei și a elaborat un comunicat de presă, drept răspuns la toate acuzațiile nefondate, publicate timp de mai multe luni de respectivul cotidian.

Adunarea Generală a Casei de Ajutor Reciproc

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, după ședința Consiliului eparhial a avut loc întrunirea Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc (CAR) din Eparhia Timișoarei. Aceasta s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, în sala de festivități a Reședinței mitropolitane. La întâlnire au participat protopopii celor șase protoierii ale eparhiei, precum și reprezentanții comisiei de cenzori. În deschiderea ședinței, după rostirea rugăciunii Tatăl nostru, pr. Valentin Boancheș, președintele CAR, a prezentat darea de seamă pe anul 2011, iar Elena Blidaru, contabil CAR, a prezentat bilanțul și proiectul de buget pe anul în curs. În continuare, au avut loc luări de cuvânt din partea celor prezenți, care au evidențiat buna organizare a CAR, dar și eficiența sa în rezolvarea nevoilor financiare a preoților. Dintre hotărârile luate în cadrul Adunării Generale a Casei de Ajutor Reciproc a Arhiepiscopiei Timișoarei amintim: modificarea ajutorului de deces la 4.000 de lei pentru titularul de fișă și modificarea cuantumului de împrumut pentru personalul clerical, cu o vechime minimă de 5 ani, la 10.000 de lei, restituibil în 24 de luni.

Comentarii Facebook


Știri recente