Ședința Solemnă a Sfântului Sinod dedicată Anului Omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești

În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei a avut loc astăzi Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La această ședință de astăzi, 28 octombrie, au participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, și ierarhi ai Bisericii noastre, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, au fost prezenți la acest eveniment membrii delegațiilor Patriarhiei de Constantinopol și Bisericii Greciei, membrii Permanenței CNB și Permanenței Arhiepiscopiei Bucureștilor, cadre didactice, protopopi, preoți, monahi, studenți teologi și elevi seminariști.

Ședința a fost deschisă prin cuvântul Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a vorbit despre fenomenul secularizării.

Apoi, a urmat alocuțiunea Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, dedicată Anului Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis un mesaj de felicitare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ierarhilor Bisericii noastre și tuturor participanților la Ședința Solemnă a Sfântului Sinod. Mesajul a fost citit de domnul Cătălin Buciumeanu, Consilier prezidențial pentru Culte:

„Sunt deosebit de onorat să vă adresez salutul meu călduros cu prilejul sărbătorii Sfântului Dimitrie Basarabov, un mare Sfânt al Bisericii Ortodoxe și Ocrotitor al Bucureștilor. Vă mulțumesc pentru invitația de a împărtăși alături de credincioși bucuria și speranța pe care Sfântul Dimitrie ne-o dăruiește prin exemplul vieții sale creștine de răbdare și dăruire față de aproapele. În acest an Biserica Ortodoxă Română, împreună cu toți credincioșii sărbătoresc 125 de ani de la recunoașterea Autocefaliei sale și 85 de ani de Patriarhie, marcând continuitatea prezenței sale în societatea românească prin valorile pe care le cultivă și prin activitatea misionară pe care o desfășoară atât în țară, cât și în comunitățile românești din diaspora. Este important ca în aceste momente aniversare să omagiem memoria celor care atât în rândurile elitei bisericești, cât și laice au luptat pentru afirmarea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, contribuind astfel la recunoașterea ortodoxiei românești în creștinătatea răsăriteană. Aș dori să-l evoc aici pe Episcopul Melchisedec Ștefănescu care alături de cărturari și oameni politici ai epocii unirii au înțeles necesitatea unei bune situări a Bisericii Ortodoxe Române în modernitatea europeană prin cultivarea dialogului interconfesional și prin susținerea învățământului teologic superior. Istoria fiecărei națiuni se bucură de reperele valorice și identitare pe care Biserica le transmite fiecărei generații. Consider că astăzi când societatea românească și mai ales tinerii se confruntă cu dificultățile inerente perioadei pe care o traversăm, valorile creștine reprezintă stabilitatea și normalitatea de care avem atâta nevoie pentru a clădi un viitor mai bun. Etica solidarității, cultivarea dialogului în spiritul respectului alterității și al prețuirii reciproce reprezintă fundamentul unei civilizații prospere conștientă de potențialul ei și de mesajul pe care dorește să îl transmită Europei unite. Sunt convins că marea sărbătoare de astăzi a Sfântului Dimitrie Basarabov și a întregii Ortodoxii este un prilej de bucurie, de reînnoire a speranței și de încredere în valorile pe care Biserica Ortodoxă Română le cultivă în societate pentru binele nostru comun”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a mulțumit apoi, în numele Sfântului Sinod, președintelui României pentru mesajul transmis.

De asemenea, a fost prezentat „Raportul-sinteză intitulat 2010 – Anul Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești”, sub aspect religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic și mediatic, în cuprinsul eparhiilor din Patriarhia Română de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Totodată, toți participanții la această Ședință Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au vizionat Filmul intitulat „Binecuvântare pentru popor. Patriarhia Română – Istorie – Organizare – Misiune”, prezentat de TRINITAS TV.

După vizionarea filmului realizat de TRINITAS TV, domnul academician Emilian Popescu a prezentat cartea „Titulatura și distincțiile onorifice acordate de Patriarhia Constantinopolului mitropoliților Țării Românești (secolele XIV-XVIII).

„Am onoarea să prezint cartea apărută de curând în fața Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ecumenice, Bartolomeu, Patriarhul Constantinopolului. Cartea care o prezint astăzi a fost determinată de trei momente principale din istoria noastră românească și cea comună. Primul eveniment este acela că anul trecut am aniversat 650 de ani de când a fost întemeiată Mitropolia Țării Românești cu aprobarea Patriarhiei Ecumenice. Atunci a fost instalat mitropolitul Iachint care a și fost canonizat anul trecut și astăzi este ziua lui de pomenire”, a spus domnul academician Emilian Popescu.

În continuarea evenimentului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat volumele din trilogia AUTOCEFALIE: vol. I – Autocefalia, libertate și demnitate; vol. II – Autocefalie și responsabilitate; vol. III – Autocefalie și comuniune. Biserica Ortodoxă Română în dialog și cooperare externă (1885-2010): „Aceste trei volume au apărut din inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar vreau să subliniez cu implicarea directă și permanentă a Preafericirii Sale. Împreună ele numără peste 2500 de pagini, multe din ele fiind ilustrate bogat. Primul volum se intitulează ‘Autocefalia, libertate și demnitate’ și conține studii de doctrină canonică și studii istorice privind formele de manifestare a autocefaliei în Biserica noastră până în secolul al XIX-lea și studii dedicate celor două aniversări de astăzi. Volumul se încheie cu traduceri moderne a 24 de documente pentru prima oară reunite într-un singur volum, documente ce fac referire la evenimentul dobândirii autocefaliei, cât și a proclamării Bisericii noastre ca Patriarhie. Cel de-al doilea volum și cel mai amplu, se intitulează ‘Autocefalie și responsabilitate’. Conține monografiile tuturor Eparhiilor Bisericii noastre, accentul căzând mai ales pe perioada de la 1885 până în prezent, pentru că volumul dorește să reliefeze cum a rodit binecuvântarea Autocefaliei sau a Patriarhiei în viața Bisericii noastre. Cel de-al treilea volum se intitulează ‘Autocefalie și comuniune’. Acest volum evidențiază comuniunea Bisericii noastre cu celelalte Bisericii Ortodoxe surori începând, în mod firesc, cu sfânta și marea Biserică a Constantinopolului. De asemenea, relațiile Bisericii noastre cu alte Biserici Creștine, cu alte relegii, în special cele monoteiste, cu organizațiile creștine internaționale și cu instituțiile europene. Ultima parte a acestui volum este dedicată comunităților externe românești, din jurul granițelor și din diaspora românească. Comitetul de coordonare pentru volumul al treilea a fost prezidat de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”.

Ședința Solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a încheiat prin susținerea unui scurt concert de muzică bizantină de către protopsaltul grec Theodoros Vasilikos.

Comentarii Facebook


Știri recente