Ședința solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, 28 octombrie 2009

În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, astăzi, 28 octombrie, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-au întrunit membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședință solemnă. Tema acestei ședințe, transmisă în direct de posturile de radio și televiziune TRINITAS, este „Anul comemorativ-omagial 2009 al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (†379) și al celorlalți Sfinți Capadocieni în Patriarhia Română”.

Ședința a fost deschisă de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, care a vorbit despre tema principală a ședinței sinodale și despre aniversarea a 650 de ani de existență a Mitropoliei Țării Românești.

Au fost evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic și mediatic organizate anul acesta de către eparhiile din țară și străinătate ale Patriarhiei Române. Preasfințitul Episcop Vicar Patriarhal Ciprian Câmpineanul a susținut un referat în care a prezentat principalele evenimente dedicate Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (†379) și al celorlalți Sfinți Capadocieni.

Tot cu acest prilej, a fost evocată aniversarea în acest an a „650 de ani de existență a Mitropoliei Țării Românești” (1359-2009). Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a amintit principalele repere legate de înființarea și dinamica istorică a Mitropoliei Țării Românești. Au fost prezentate succint manifestările aniversare organizate de către eparhiile din cuprinsul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și Mitropolia Olteniei consacrate acestei aniversări. De asemenea, a fost lansat albumul „Domnitorii și ierarhii Țării Românești. Ctitoriile și mormintele lor”, apărut recent la editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Preasfințitul Episcop Vicar Patriarhal Ciprian a prezentat, apoi, câteva dintre volumele publicate de Editura Basilica a Patriarhiei Române anul acesta, volume dedicate teologiei Părinților Capadocieni și împlinirii a 650 de la înființarea Mitropoliei Țării Românești. Tot astăzi, Preasfinția Sa a prezentat volumul „Teologie și spiritualitate” semnat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Volumul, cea mai recentă apariție a Editurii Basilica, conține teza de doctorat a Preafericirii Sale, susținută în urmă cu treizeci de ani la Universitatea din Strasbourg (15 iunie 1979). O versiune extinsă a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea părintelui profesor Dumitru Stăniloae și a fost susținută la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București sub titlul: „Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală”.

Ședința a continuat cu luări de cuvânt ale părintelui profesor academician Mircea Păcurariu, ale domnului profesor academician Emilian Popescu, ale domnului profesor Dan Zamfirescu și ale părintelui profesor Daniel Benga.

Preafericitul Părinte a acordat Crucea patriarhală domnului profesor academician Emilian Popescu, părintelui profesor academician Mircea Păcurariu și părintelui profesor Constantin Voicu pentru eforturile depuse în lucrarea de traducere și promovare a lucrărilor Sfinților Părinți ai Bisericii lui Hristos.

Ședința solemnă a Sfântului Sinod s-a încheiat cu vernisarea expozițiilor tematice de fotografie „2009 – Anul Sfinților Capadocieni. Pelerini în Capadocia sfinților” și „Mitropolia Țării Românești – 650 de ani de existență”, organizate în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei de către Sectorul Patrimoniu Cultural al Patriarhiei Române în colaborare cu Centrul de presă BASILICA și Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente