Ședința Sfântului Sinod pentru alegerea Noului Arhiepiscop de Alba Iulia

Noul arhiepiscop al Alba Iuliei va fi ales joi, 19 mai, în cadrul ședinței speciale a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, informează TRINITAS TV.

Procedura de alegere în Biserica Ortodoxă Română este stabilită prin Statut.

„Această alegere se va face de către ierarhii Bisericii Ortodoxe Române din rândul celor care au fost propuși de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului și în consultare cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Au fost aleși doi candidați, Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului”, a precizat Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal.

Dacă este necesar, lista candidaților poate fi completată.

„În conformitate cu sfintele canoane ale Bisericii noastre și potrivit articolului 130 din Statutul de organizare și funcționare al Bisericii Ortodoxe Române alegerea se va desfășura din lista respectivă la care, dacă se consideră necesar, Sfântul Sinod poate să adauge încă o persoană, încă un candidat din lista celor eligibili. Eligibili pentru scaunul de Arhiepiscop al Alba Iuliei sunt toți episcopii eparhioți care au păstorit mai mult de șapte ani într-o eparhie, precum și episcopii vicari și chiar arhimandriți care întrunesc condițiile stabilite de către Sfântul Sinod prin Statut. Cel care a întrunit cele mai multe voturi, adică cel puțin jumătate plus unu, va fi declarat noul Arhiepiscop de Alba Iulia”, a mai menționat Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal.

Ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române va continua și vineri, 20 mai.

Comentarii Facebook


Știri recente