Sedinta lunara a preotilor din Protopopiatul Iasi I

In cadrul acestei intruniri s-au discutat problemele administrative si pastorale ale parohiilor. De asemenea, a fost dezbatuta tema ‘Combaterea practicilor necanonice si neliturgice din cultul bisericesc ortodox’. Amanunte despre temele abordate astazi in cadrul sedintei cu preotii ne-a oferit parintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi I: ‘In programul acestei intalniri am avut mai intai prezentarea unui referat, a unei teme, intitulata ‘Combaterea practicilor necanonice si neliturgice din cultul bisericesc ortodox’, referat care a fost prezentat de catre pr. prof. Coroama Gabriel, duhovnicul Seminarului Teologic ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iasi. Al doilea punct de lucru a fost prezentarea documentelor si a adreselor primite de la Centrul eparhial Iasi, precum si hotararile Permanentei Centrului eparhial Iasi. Al treilea punct, foarte important si la care preotii si-au dat toata atentia, a fost programul alegerilor de consilii si comitete parohiale, precum si desemnarea epitropilor la parohiile din Protopopiatul Iasi I, fapt a acelei circulare pe care am primit-o de la Cancelaria Sf. Sinod transmisa de catre Centrul eparhial, in care ne face cunoscuta organizarea alegerilor pentru organele deliberative si executive din Biserica Ortodoxa Romana, pentru perioada 2006-2010′.

Parintele protopop Constantin Andrei ne-a spus ca in cadrul sedintei cu preotii s-a discutat si organizarea in scoli si parohii a unor manifestari religioase si culturale prilejuite de diferite aniversari din acest an: ‘Un alt punct al ordinii de zi a fost prezentarea adreselor si a ordinelor trimise de Centrul eparhial si de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. As aminti de adresa trimisa de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Sectorul Invatamant si Relatii ecumenice, in care ni se face cunoscut ca in Permanenta din 9 ianuarie 2006 s-a hotarat ca in aceste unitati de invatamant si administrative din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor sa fie organizate manifestari cultural-artistice legate de urmatoarele evenimente religioase: 1. implinirea a 620 de ani de la prima atestare documentara a Mitropoliei Moldovei in actele Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol (1386-2006); 2. implinirea a 20 de ani de la trecerea la viata vesnica, in 1986, a marelui ierarh Iustin Moisescu, fost mitropolit al Moldovei si Sucevei (1957-1977) si patriarh al Romaniei (1977-1986); 3. implinirea a 20 de ani de la intronizarea PF Parinte Patriarh Teoctist ca patriarh al Romaniei (16 noiembrie 1986). Toate aceste evenimente vor fi marcate in Mitropolie’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…