Ședință extinsă a Sinodului din Mitropolia Ardealului

Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus a găzduit marți, 30 octombrie 2012, lucrările Sinodului extins al Mitropoliei Ardealului. Pentru prima oară de la reconfigurarea administrativă a Mitropoliei Ardealului, alături de ierarhi au participat la sinod consilierii și protopopii din eparhiile sufragane centrului mitropolitan de la Sibiu.

Lucrările întâlnirii au fost prezidate de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, fiind prezenți și ceilalți ierarhi sufragani: Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Andrei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Lucrările Sinodului mitropolitan au avut loc la Academia Teologică de la mănăstirea amintită și au fost precedate de Sfânta Liturghie, oficiată în paraclisul așezământului monahal de PS Episcop Andrei Făgărășanul. După Sfânta Liturghie, a urmat o slujbă de Te Deum, oficiată de același ierarh, la care au participat toți chiriarhii, consilierii și protopopii convocați pentru participarea la sinodul de la Sâmbăta de Sus.

În debutul ședinței, după cum ne informează mitropolia-ardealului.ro, IPS Mitropolit Laurențiu a urat bun-venit oaspeților și le-a mulțumit pentru participarea la o întâlnire în premieră pentru Mitropolia Ardealului.

„Acest eveniment nu este doar un simplu sinod mitropolitan, ci o întâlnire aparte, ce are unicitatea sa. Este pentru prima dată când ne întâlnim în această formulă și vă mărturisim că ne-am dorit de mult un astfel de sinod. Ideea a fost sugerată de colaboratorii noștri cu scopul practic de a eficientiza lucrarea noastră. Această întâlnire este un act de cinstire pe care vrem să vi-l aducem dumneavoastră, colaboratorilor noștri. Mai întâi ne întâlnim aici pentru a arăta importanța prețuirii pe care v-o oferim, iar apoi trebuie să trecem la treabă”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Uniformizare și colaborări

Fiecare ierarh și-a prezentat la începutul ședinței colaboratorii eparhiali prezenți la Sâmbăta de Sus, după care s-au discutat problemele de ordin pastoral-misionar, social-filantropic, cultural și administrativ, toate punctele din ordinea de zi fiind de interes comun pentru eparhiile din Mitropolia Ardealului.

Un punct important al discuțiilor a fost contribuția eparhiilor din Ardeal la zidirea Catedralei Mântuirii Neamului, iar mai apoi s-a discutat despre uniformizarea programelor administrative și financiare, precum și a evidențelor slujitorilor la sfintele altare. Noile programe electronice de evidență au fost luate în discuție, iar unul dintre aceste programe, experimentat de Arhiepiscopia Sibiului, a fost oferit eparhiilor pentru o mai bună evidență a parohiilor, preoților și patrimoniului parohial. S-a decis crearea unui site special al Mitropoliei Ardealului, care să cuprindă posibilități de accesare a site-urilor eparhiilor sufragane, iar revistele și publicațiile eparhiale trebuie să fie mai bine cunoscute și să fie rodul colaborărilor dintre specialiștii din eparhii. La acest punct, s-a decis ca periodic să existe întruniri ale consilierilor eparhiali, pe specializări.

„S-a făcut o propunere ce va fi înaintată Sfântului Sinod de a se întruni consilieri de specialitate în anumite probleme ale Bisericii noastre la care trebuie luate decizii uniforme pentru întreaga Patriarhie Română”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

La final, toți preoții au primit din partea Arhiepiscopiei Sibiului cărți și publicații de la Editura arhidiecezană „Andreiana”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…