Sedinta de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei

Sub presedintia IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a reunit astazi, la resedinta patriarhala din Capitala, sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei. In cadrul sedintei sinodale sunt analizate o serie de propuneri ale eparhiilor din cuprinsul Mitropoliei Munteniei si Dobrogei in legatura cu ante-proiectul Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane. Care au fost participantii la aceasta sedinta sinodala am aflat de la parintele consilier Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘Au participat la sedinta de astazi a sinodului mitropolitan: IPS Nifon, arhiepiscopul Targovistei, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, PS Epifanie, episcopul Buzaului si Vrancei, PS Calinic, episcopul Argesului si Muscelului, PS Casian, episcopul Dunarii de Jos, PS Galaction, episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Ambrozie, episcopul Giurgiului, PS Damaschin, episcopul Sloboziei si Calarasilor, precum si PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor’.

Pe ordinea de zi a sedintei de astazi s-a aflat ca tema principala analiza ante-proiectului Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, care, in aceasta perioada, este dezbatut si de celelalte sinoade mitropolitane ale Patriarhiei Romane. Despre importanta acestui demers ne-a vorbit parintele consilier Constantin Stoica: ‘Pentru intelegerea importantei acestui demers, permiteti-mi sa fac o comparatie plastica: Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane nu este altceva decat Constitutia dupa care este organizata si functioneaza Biserica noastra, iar acest demers important a fost hotarat de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane inca de la inceputul acestui an, atunci cand a fost desemnata o comisie sinodala speciala care sa analizeze si sa propuna amendamente in vederea ameliorarii Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane si armonizarii principiilor acestuia cu noua Lege a Cultelor care a fost votata in tara noastra la sfarsitul anului trecut’.

De asemenea, in cadrul sedintei de astazi s-a discutat si despre propunerile de intensificare ale activitatilor pastoral-misionare si social-caritative la nivelul parohiilor, dupa cum ne-a spus tot parintele consilier Constantin Stoica: ‘In sedinta de astazi s-a incercat sa se stabileasca exact principiile de organizare si functionare ale Bisericii noastre. Trebuie subliniat faptul ca toti cei prezenti au venit cu propuneri care, inainte de toate, vizeaza intensificarea activitatii pastoral-misionare si social-caritative, dar si culturale, la nivelul parohiilor. Se doreste o mai mare implicare a credinciosilor in viata parohiei prin includerea in Adunarea parohiala a femeilor, prin cresterea rolului mirenilor in activitatea sociala a parohiei, acestea armonizand Statutul pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane’. O activitate asemanatoare celei derulate astazi urmeaza sa fie desfasurata si de celelalte sinoade mitropolitane din tara, astefel incat pana la 1 noiembrie a.c. toate propunerile sa fie inaintate Sf. Sinod in vederea adoptarii textului final al Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente