Ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 29 octombrie 2008

În ziua de 29 octombrie 2008, la Reședința patriarhală din București, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Dintre hotărârile luate menționăm proclamarea anului 2009 ca „Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare ( â€379) și a celorlalți Sfinți Capadocieni” și stabilirea programului-cadru național de desfășurare.

Membrii Sfântului Sinod susțin demersurile Patriarhiei Române pentru creșterea salariilor preoților, în special din zonele sărace.

În legătură cu situația părintelui Bojan Alexandrovici de la Malainița (Valea Timocului), Sfântul Sinod consideră invalid actul de caterisire a acestuia de către tribunalul bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timoc, deoarece preotul român nu este cleric al Bisericii Ortodoxe Sârbe. Mai mult, se constată faptul că Episcopia Ortodoxă Sârbă a Timocului nu respectă cele convenite în cadrul Comisiei mixte de dialog a celor două Biserici Ortodoxe, din aprilie 2006 și anume asigurarea serviciilor religioase în limba română pentru comunitățile românești.

Apreciind necesitatea continuării dialogului cu Biserica Ortodoxă Sârbă pentru rezolvarea acestei probleme, Sfântul Sinod l-a împuternicit pe Preasfințitul Părinte Daniel, Episcop-Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, să intensifice demersurile pe lângă autoritățile bisericești și de stat sârbe cu scopul identificării unor soluții practice pentru apărarea drepturilor legitime ale românilor din Valea Timocului de a avea preoți și slujbe în limba maternă.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente