Ședința de lucru a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei

Mai multe proiecte sociale destinate copiilor infestați cu HIV vor fi implementate în Arhiepiscopia Timișoarei, sub genericul ‘Pentru o viață mai bună’. Hotărârea a fost luată ieri, 21 octombrie, în cadrul ședinței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Ședința de lucru a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, s-a desfășurat ieri la Centrul Eparhial din Timișoara, sub președinția Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului. În cadrul întâlnirii au fost discutate probleme curente din activitatea eparhiei de ordin administrativ-bisericesc, cultural, economic, social și patrimonial.

Prima parte a ședinței a fost alocată dezbaterilor privind activitatea din cadrul Sectorului Administrativ. Au fost prezentate raportul oficiului protopopesc privind pensionarea preoților pentru limită de vârstă, conform hotărârii Sfântului Sinod, raportul Protopopiatului Sânnicolau Mare privind transformarea Parohiei Teremia Mică în filie a Parohiei Teremia Mare, datorită scăderii numărului de credincioși, precum și raportul părintelui arhimandrit Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, cu privire la propunerea de înființare a unei mănăstiri pe raza localității Ierșnic, Protopopiatul Făget. După informarea privind organizarea examenului pentru obținerea gradului I în preoție și a colocviului de admitere la gradul I, au mai fost aprobate diverse mișcări de personal clerical și neclerical din protopopiatele componente Eparhiei Timișoarei.

Calendare gratuite pentru românii din Banatul sârbesc și unguresc

O serie de hotărâri au fost luate și sub aspect cultural. Astfel, a fost prezentat în cadrul ședinței calendarul bisericesc de perete pe anul 2011, cu precizarea respectării hotărârii Sfântului Sinod privind editarea și comercializarea acestuia. Având în vedere situația dificilă în care se află enoriașii Eparhiilor românești din Serbia și Ungaria, s-a hotărât distribuirea calendarelor bisericești în mod gratuit. S-a subliniat, de asemenea, și necesitatea creșterii numărului de abonamente și sprijinirea concretă a ‘Ziarului Lumina’ – Ediția de Banat. Au urmat informări privind rezultatele Concursului coral ‘Lăudați pe Domnul’, etapa mitropolitană, și rezultatele consfătuirii decanilor, directorilor și duhovnicilor de la instituțiile de învățământ teologic de pe întreg cuprinsul Mitropoliei Banatului, din 19 octombrie.

Ajutoare pentru bisericile în construcție

Sub aspect economic, s-au discutat mai multe probleme privind acordarea de ajutoare unor biserici aflate în construcție, situația unor imobile donate parohiilor, modalitățile de susținere a Centrului Eparhial și protopopiatelor, precum și alte probleme de ordin economic. Sectorul de asistență socială a propus diverse proiecte privind dezvoltarea activității sociale în cadrul eparhiei, sub genericul ‘Pentru o viață mai bună’, accentuând necesitatea unor soluții pentru integrarea în societate a copiilor infestați cu virusul HIV, aflați în grija Centrului Eparhial. Totodată, s-a subliniat importanța continuării proiectelor finanțate din fonduri europene în contextul situației economice actuale. În cadrul aceleiași ședințe, au fost supuse dezbaterii situația inventarelor parohiale referitoare la bunurile mobile și imobile și modul de administrare a acestora.

În finalul întâlnirii, Înalt Preasfințitul Mitropolit Nicolae a binecuvântat pe cei prezenți, aducându-le mulțumiri și aprecieri pentru implicarea lor în bunul mers al vieții bisericești din eparhie.

Comentarii Facebook


Știri recente