Ședință cu protopopii la Alba Iulia

La sediul Protopopiatului Ortodox din Alba Iulia a avut loc marți, 5 octombrie, ședința de toamnă cu părinții protopopi din Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia. Au participat cei 10 protopopi din județele Alba și Mureș, cei cinci consilieri eparhiali, trei inspectori eparhiali, secretarul eparhial și exarhul mănăstirilor, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Lucrările au fost conduse de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei care, în cuvântul de deschidere, a amintit cuvântul scripturistic rostit de Domnul Hristos: ‘Lucrați până este ziuă, că vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze’ (In. 9, 4). ‘Timpul lucrării noastre se împuținează și atunci, cât a mai rămas, să-l folosim cât mai bine spre mântuirea credincioșilor noștri și spre bunul mers al eparhiei noastre’, a spus Înaltpreasfințitul Andrei. După ce a amintit câteva amănunte de tipic legate de slujirea în sobor, ierarhul i-a rugat pe părinții protopopi să insiste asupra preoților parohi ca, la fiecare biserică, să fie afișate, la intrare, istoricul și programul de slujbe.

În continuare, consilierii și inspectorii eparhiali au dezbătut problemele specifice fiecărui sector. Părintele Remus Onișor, consilier administrativ-bisericesc, a reamintit taxele pe care fiecare parohie trebuie să le plătească anual la Centrul Eparhial, la Fondul Filantropia și la centrul protopopesc, taxe care au rămas la aceleași valori și taxele de la Fondul de Întrajutorare Eparhial (FIE) care se vor mări, tocmai pentru a putea veni mai mult în sprijinul preoților aflați în nevoie. Părintele Ion Galață, consilier economic, a adus în atenția părinților protopopi problema verificărilor din parohii, precum și a debitelor către Centrul Eparhial. De asemenea, a amintit faptul că din această lună lumânările fabricate la Centrul Eparhial vor fi inscripționate cu numele Arhiepiscopiei de Alba Iulia, pentru un control mai bun asupra vânzărilor de lumânări în parohii.

Lucrarea socială pe timp de criză

Un alt aspect asupra căruia s-a insistat la această întâlnire a fost acela al întabulării proprietăților bisericilor noi, mai ales cele ridicate după 1990, jurista Ioana Țuțui prezentând pașii pe care trebuie să-i facă preotul paroh în acest sens. A fost prezent și directorul economic al Centrului Eparhial, Horea Georgescu, care le-a prezentat părinților protopopi un nou model de buget parohial simplificat și adaptat problemelor curente din parohie. La Sectorul cultural, părintele consilier Iosif Zoica a insistat asupra necesității conservării și arhivării obiectelor de patrimoniu din parohiile care au astfel de bunuri și asupra continuării și înmulțirii abonamentelor la ‘Ziarul Lumina’, ediția de Transilvania, și ‘Lumina de Duminică’. Părintele Nicolae Ignat, consilierul social, a amintit faptul că în Eparhia Alba Iuliei, cu toate efectele crizei economice, nu s-a închis nici un centru social și a făcut din nou un apel către toți preoții ca, în Postul Nașterii Domnului, să organizeze, ca și în anii trecuți, colecte pentru așezămintele sociale ale eparhiei. Tot părintele consilier social a propus să fie ajutați material preoții cu mai mulți copii.

Au urmat intervențiile inspectorilor eparhiali: părintele Nicolae Bolea, inspectorul școlar de religie din județul Alba, a insistat pe relația care trebuie să existe între profesorii de religie și preoți și a propus ca, până la Crăciun, fiecare școală să fie ‘arondată’ unei parohii. S-a propus, de asemenea, ca prin inspectorat să se ia atitudine față de manifestările care au loc în școli de Halloween (31 octombrie). Părintele Jan Nicolae, inspectorul responsabil cu cateheza, le-a prezentat protopopilor proiectul ‘Alege Școala!’, proiect în care au fost selectate 180 de parohii din Arhiepiscopia Alba Iuliei și de care vor beneficia peste 750 de copii cu situație materială precară și cu risc de abandon școlar. De asemenea, i-a anunțat că în timpul Postului Nașterii Domnului va începe un ciclu de cateheze despre Crezul Ortodox.

Ședința trimestrială cu părinții protopopi din Eparhia Alba Iuliei s-a încheiat cu vizitarea noului sediu al Protopopiatului ortodox din Alba Iulia, recent amenajat și extins prin purtarea de grijă a părintelui Niculiță Pascu, protopop de Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente