Ședință cu protopopii în Arhiepiscopia Clujului

Protopopii din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului s-au întâlnit marți, 6 noiembrie, în ședință de lucru. Întâlnirea a avut loc la Centrul eparhial și a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de care s-au aflat Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al aceleiași arhiepiscopii, și toți membrii Consiliului eparhial, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul ședinței au fost dezbătute diverse probleme administrative și pastorale, după cum a precizat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov. Această întâlnire de lucru este a doua de acest gen din acest an, fiind și un moment în care pot fi prezentate activitatea arhiepiscopiei și hotărârile care privesc în mod deosebit toate sectoarele administrative: Sectorul Bisericesc, Sectorul Economic, Sectorul Cultural, Sectorul Misionar-social, Sectorul Protocol, Exarhatul și alte chestiuni care privesc activitatea protopopilor, conform celor precizate de pr. Bogdan Ivanov.

„Este un moment în care ne putem informa despre ceea ce se întâmplă bun în teritoriu, și pentru ceilalți colegi protopopi acest dialog este benefic întrucât, pornind de la principiul că ceea ce este bun într-un protopopiat poate fi preluat și aplicat într-un alt protopopiat, astfel de întâlniri sunt extrem de constructive și utile”, a spus părintele consilier cultural.

Echilibrarea posturilor neclericale în parohii

După un cuvânt introductiv al IPS Andrei, fiecare consilier și-a prezentat principalele puncte pe ordinea de zi care privesc activitatea la parohii, în special prin intermediul protopopilor. Unul dintre subiectele aduse în discuție a fost cel referitor la reechilibrarea repartiției posturilor neclericale la nivelul parohiilor din arhiepiscopie, având în vedere că încă mai sunt parohii, în special din mediul rural, care nu au nici un post neclerical, precum cântăreți sau îngrijitori, conform pr. Bogdan Ivanov. De asemenea, alte subiecte prezentate au fost cele referitoare la situația și starea cimitirelor, colaborarea cu Radio „Renașterea” prin intermediul corespondenților de la protopopiate, având în vedere că postul Arhiepiscopiei Clujului va avea trei zile pe săptămână ore de emisie la nivel național prin Radio Trinitas. Arhiepiscopia Clujului are nouă protopopiate: Cluj I, Cluj II, Dej, Gherla, Turda, Huedin, Bistrița, Năsăud și Beclean. Preoții se întâlnesc periodic pentru a dezbate problemele administrative și pastorale, pe care le întâmpină în activitatea lor.

Comentarii Facebook


Știri recente