Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române – 9 februarie 2010

Astăzi, 9 februarie 2010, în Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române, organismul central deliberativ pentru problemele administrative, sociale și culturale, economice și patrimoniale, format din membrii Sfântului Sinod și câte trei reprezentanți – un cleric și doi mireni – ai fiecărei eparhii.

În deschiderea lucrărilor, a avut loc un moment aniversar la împlinirea – în ziua de 4 februarie 2010 – a 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (4 februarie 1925). Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat semnificația acestui act istoric și a evocat memoria celor cinci fericiți întru adormire patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române trecuți la Domnul, Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu. În continuare, ținând cont de faptul că cei cinci patriarhi au avut ca desiderat comun construirea Catedralei Mântuirii Neamului, a fost prezentat filmul cu titlul Catedrala Mântuirii Neamului, un dar pentru eternitate, realizat de către postul de televiziune TRINITAS al Pariarhiei Române. Filmul prezintă demersurile din ultimii doi ani ale Patriarhiei Române pentru realizarea proiectului în vederea construirii viitoarei catedrale patriarhale. Potrivit calendarului stabilit de către sectorul de specialitate al Administrației patriarhale, lucrările pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului vor începe în luna august a acestui an, 2010, potrivit pliantului intitulat „CATEDRALA MNTUIRII NEAMULUI – UN DAR AL TĂU PENTRU ETERNITATE”, editat recent de Patriarhia Română.

Momentul aniversar s-a încheiat cu lansarea Enciclopediei Ortodoxiei Românești, apărută la la Editura Institutului Biblic și de Misiune, din inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Tipărită în condiții grafice de excepție la Tipografia Institutului Biblic și de Misiune, lucarea este o premieră pentru Biserica Ortodoxă Română și a fost realizată de către un colectiv de profesori și alți specialiști sub îndrumarea Pr. Prof. univ. Mircea Păcurariu, membru corespondent al Academiei Române.

În cadrul ședinței, a fost examinat și aprobat Raportul general anual al Consiliului Național Bisericesc asupra activității Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009, în ceea ce privește lucrarea pastoral-misionară, social-filantropică, organizatorică, administrativă, construirea de noi locașuri de cult, viață monahală, învățământ teologic și religios în școlile publice, patrimoniu cultural bisericesc, activitatea cultural-misionară și editorial-tipografică, relațiile cu alte culte, grija pentru comunitățile ortodoxe românești din străinătate, relațiile bisericești și interreligioase etc.

S-au bucurat de apreciere activitățile multiple ale Bisericii Ortodoxe Române din anul 2009, între care au fost evidențiate ridicarea a șase eparhii la rangul de arhiepiscopie și acordarea rangului de arhiepiscop onorific la doi ierarhi, cele 19 vizite canonice în eparhii ortodoxe românești din țară și străinătate efectuate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și organizarea la București a pelerinajului cu moaștele Sfinților Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Grigore de Nyssa, cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou (24-28 octombrie 2009).

A mai fost evidențiată opera social-filantropică din cuprinsul Patriarhiei Române în care funcționează 394 așezăminte social-filantropice, dintre care: 88 așezăminte pentru copii, 89 așezăminte pentru vârstnici, 65 de centre pentru asistența familiilor și persoanelor aflate în dificultate, 92 cantine și brutării sociale, 25 centre medico-sociale și policlinici, 14 centre de diagnostic și tratament pentru persoane cu nevoi speciale, 6 centre pentru persoanele fără adăpost, 4 centre pentru victimele violenței familiale și agresori, 2 centre pentru victimele traficului de persoane, 9 grădinițe și centre educaționale etc. De serviciile și proiectele sociale desfășurate în eparhii (335 programe sociale), în anul 2009 au beneficiat 629.459 persoane din care: 152.270 copii, 26.324 persoane cu dizabilități, 333.882 persoane vârstnice și 116.979 familii sărace etc.

În anul 2009, pentru susținerea activităților social-filantropice și sprijinirea celor asistați și a sinistraților, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproximativ 45.000.000 lei.

Între activitățile cultural-misionare a fost remarcată lucrarea desfășurată de Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române format din Radio Trinitas, Televiziunea TRINITAS, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de Presă, care a devenit unul dintre cele mai importante și eficiente mijloace misionare ale Bisericii Ortodoxe Române în societatea de astăzi.

În zilele de 10-11 februarie 2010, la Reședința patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va avea loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Pe ordinea de zi se află probleme de actualitate ale vieții bisericești interne și externe.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente