Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE ne informează :

În ziua de 15 februarie 2011, în Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul ședinței, a fost examinat și aprobat Raportul general anual al Consiliului Național Bisericesc asupra activității Bisericii Ortodoxe Române în anul 2010 în ceea ce privește lucrarea pastoral-misionară, social-filantropică, organizatorică, administrativă, construirea de noi locașuri de cult, viață monahală, învățământ teologic și religios în școlile publice, patrimoniu cultural bisericesc, activitatea cultural-misionară și editorial-tipografică, relațiile cu alte culte, grija pentru comunitățile ortodoxe românești din străinătate, relațiile bisericești și interreligioase etc.

Au fost apreciate activitățile multiple desfășurate de Biserica Ortodoxă Română în anul 2010, fiind evidențiate cele 14 vizite canonice ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în eparhii ortodoxe românești din țară și străinătate și organizarea la București a pelerinajului cu un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou (22-29 octombrie 2010), eveniment la care a participat Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

A mai fost reliefată opera social-filantropică din cuprinsul Patriarhiei Române în care funcționează 450 așezăminte social-filantropice, dintre care: 83 așezăminte pentru copii, 58 așezăminte pentru vârstnici, 116 de centre pentru asistența familiilor și persoanelor aflate în dificultate, 102 cantine și brutării sociale, 39 centre medico-sociale și policlinici, 27 centre de diagnostic și tratament pentru persoane cu nevoi speciale, 6 centre pentru persoanele fără adăpost, 7 centre pentru victimele violenței familiale și agresori, 2 centre pentru victimele traficului de persoane, 10 grădinițe și centre educaționale etc. De serviciile și proiectele sociale desfășurate în eparhii (559 programe sociale), în anul 2010 au beneficiat 1.028.715 persoane și familii din care: 152.270 copii, 37.261 persoane cu dizabilități, 660.601 persoane vârstnice și 179.583 familii sărace etc.

În anul 2010, pentru susținerea activităților social-filantropice și sprijinirea celor asistați și a sinistraților, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproximativ 50.000.000 lei. Patriarhia Română și Federația Filantropia sunt parteneri în șase proiecte finanțate din fonduri europene.

Între activitățile cultural-misionare, a fost remarcată activitatea Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, care a devenit unul dintre cele mai importante și eficiente mijloace pastoral-misionare ale Bisericii Ortodoxe Române pentru românii ortodocși din țară și străinătate. În contextul crizei economice din România, au fost menționate eforturile deosebite ale Patriarhiei Române, Arhiepiscopiei Bucureștilor și ale altor eparhii în susținerea financiară a posturilor de radio și televiziune TRINITAS, precum și a publicațiilor LUMINA.

Membrii Adunării Naționale Bisericești au apreciat strădaniile Patriarhiei Române pentru edificarea ansamblului arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, care au fost încununate cu obținerea autorizației de construire la începutul lunii septembrie 2010 și demararea lucrărilor de execuție ale noii catedrale patriarhale în toamna anului trecut. S-a exprimat speranța continuării lucrărilor de execuție a infrastructurii viitoarei catedrale în anul 2011 și cu sprijinul eparhiilor ortodoxe române din țară și străinătate.

Comentarii Facebook


Știri recente