Ședința Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei din 5 februarie 2009

Ieri, 5 februarie, la Reședința Mitropolitană din Târgoviște, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Dr. Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, s-au desfășurat lucrările anuale ale Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Târgoviștei, precedate de reuniunea Consiliului Eparhial, organismul executiv al Adunării Eparhiale, format din 9 membri (3 clerici și 6 mireni).

După Te Deum-ul oficiat la Paraclisul Reședinței Mitropolitane, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, în calitate de președinte, a deschis lucrările sesiunii Adunării Eparhiale, prezentând importanța momentului și realizând o sinteză a activității Arhiepiscopiei Târgoviștei în anul 2008. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat realizările evidente, provocările misiunii Bisericii, în contextul istorico-social de astăzi și momentele majore ale activității pastoral-misionare ale Eparhiei. Lucrările au continuat, în cadrul comisiilor de specialitate, având loc, apoi, prezentarea rapoartelor acestora în plen și adoptarea lor, ca hotărâri ale Adunării Eparhiale, vizând activitatea bisericească pe anul 2008. Din informarea făcută de către consilierii fiecărui sector amintim de: existența în cadrul eparhiei noastre a 28 șantiere de construcție la biserici noi sau în restaurare; numirea a 18 noi preoți; 8 numiri în administrația eparhială și la mânăstiri; înființarea, din motive pastoral-misionare a 7 noi posturi de preot. În ceea ce privește situația disciplinară s-a menționat că nu au fost cazuri grave de încălcare a disciplinei.

Dintre realizările anului 2008 menționăm:

– o prodigioasă activitate editorială, din care amintim: ediția jubiliară a „Liturghierului lui Macarie”, „Viața și Acatistul Sf. Ier. Nifon”, „Neagoe Basarab – Domnitorul Țării Românești”, „Albumul Biserici și Mânăstiri” (bilingv român-englez);

– grija pentru restaurarea a numeroase lăcașuri de cult, monumente istorice și, aici, amintim despre efectuarea unor ample lucrări de restaurare și consolidare la mânăstirile: Stelea, Dealu, Nucet și Peștera, dar și lucrări de amenajare și extindere la subsolul și clopotnița Catedralei Mitropolitane din Târgoviște, precum și la alte numeroase biserici;

– inaugurarea Muzeului Reședinței Mitropolitane (unul din cele patru muzee organizate de către Arhiepiscopia Târgoviștei);

– organizarea de proiecte filantropice, de asistență și consiliere socială, precum: combaterea violenței domestice, a traficului de droguri și de persoane, ori ajutorarea populației afectate de inundații.

Precizăm că, Adunarea Eparhială a luat act cu bucurie de bogata activitate a Arhiepiscopiei Târgoviștei, pe plan duhovnicesc, misionar, administrativ-juridic, cultural, financiar și filantropic, aprobând rapoartele comisiilor de specialitate.

Adunarea Eparhială a aprobat, pentru anul 2009, mai multe proiecte editoriale, social-filantropice sau de restaurare de biserici, mânăstiri și un centru cultural-misionar.

Sursa: Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei

Comentarii Facebook


Știri recente