SECRETARUL DE STAT PENTRU CULTE DIN UNGARIA, ÎN VIZITĂ LA PATRIARHIA ROMÂNĂ

Biroul de presă al Patriarhiei Române, ne informează:

În ziua de 23 martie 2011, la Reședința patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în audiență pe Excelența Sa Domnul Szászfalvi László, Secretar de Stat pentru Culte în Guvernul Republicii Ungare, de profesie pastor reformat. La întrevedere a participat și Excelența Sa Domnul Füzes Oszkár, ambasadorul Republicii Ungare la București.

Domnul Secretar de Stat Szászfalvi László a mulțumit pentru primire și l-a informat pe Patriarhul României despre faptul că în proiectul legii Cultelor din Ungaria care urmează să fie dezbătut în Parlamentul ungar, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria va fi recunoscută oficial între Bisericile istorice din Ungaria.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat că intenția autorităților ungare reflectă realitatea istorică, ținând cont de faptul că primele comunități ortodoxe române din Ungaria sunt atestate documentar la începutul secolului al XIV-lea, iar primul episcop ortodox român, Sofronie I de Gyula și Lipova, este menționat în documente istorice ungare încă din secolul al XVII-lea.

În continuare, Patriarhul României a făcut o scurtă prezentare a procesului de redactare a proiectului Legii Cultelor din România (2006), în care au fost implicate toate Cultele recunoscute din țara noastră. În esență, Legea Cultelor din România prevede ca principii de bază autonomia Cultelor față de Stat și a Statului față de Culte, precum și cooperarea Stat-Culte pentru binele societății.

Preafericirea Sa a amintit faptul că cele mai multe proprietăți ale comunităților ortodoxe române din Ungaria nu au fost retrocedate proprietarilor de drept. Prin urmare, Patriarhul României a propus oficialului Guvernului ungar încheierea unei convenții între Statul ungar și Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, după modelul celei încheiate cu Episcopia Ortodoxă Sârbă, care să prevadă un sprijin financiar anual ca reparație morală și act de dreptate.

Domnul Secretar de Stat pentru Culte Szászfalvi László a reținut propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a afirmat că aceasta este realizabilă, deoarece se dorește o intensificare a cooperării dintre Stat și Culte, mai ales în domeniul social-caritabil și cultural, precum și cooperarea între comunitățile maghiare și române din apropierea graniței româno-maghiare.

În timpul întrevederii s-a subliniat faptul că secularizarea, scăderea demografică și criza economică reprezintă probleme comune pentru cultele din cele două țări. În acest context, oaspetele a apreciat inițiativa Patriarhiei Române de a proclama 2011 ca Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii și a considerat că s-ar impune declararea la nivel european a unui an dedicat problematicii familiei astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente