Seară duhovnicească la Filia Cicleni a Parohiei Dalci din Protopopiatul Caransebeșului

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în seara zilei de 22 martie 2011 în mijlocul credincioșilor din Filia Cicleni a Parohiei Dalci din Protopopiatul Caransebeșului. Cu acest prilej a săvârșit slujba Acatistului Bunei Vestiri. Slujba a fost oficiată în fața locașului de cult, iar la aceasta au participat autorități locale precum numeroși credincioși și credincioase, informează episcopiacaransebesului.ro.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Lucian a rostit și un cuvânt de învățătură: „Am ținut în mod special ca în acest post al Sfintelor Paști să poposim duhovnicește și în Filia Cicleni. În această bisericuță foarte mică am săvârșit o slujbă deosebită, o slujbă pe care dumneavoastră o cunoașteți și anume Acatistul Bunei Vestiri. Este pentru prima dată când mă aflu aici, însă pentru programul pastoral-misionar al Episcopiei Caransebeșului sunt importante nu numai parohiile mari, ci și filiile, chiar dacă sunt puțini credincioși în acestea. Iată astăzi, cu trei zile înaintea Praznicului Bunei Vestiri, ne aflăm la dumneavoastră și socotim această slujbă de seară, acest acatist, ca o înainte-prăznuire a Bunei Vestiri. Mă bucur foarte mult că sunteți în jurul sfântului locaș adunați și chiar dacă nu este foarte cald afară, putem considera că astăzi este o zi de primăvară duhovnicească pentru episcopia noastră, pentru comuna Turnu Ruieni și în mod cu totul special pentru Parohia Dalci cu Filia Cicleni. În această seară am cinstit Sfânta Cruce, pentru că Duminica a treia a Postului Mare este închinată Sfintei Cruci, și totodată am cinstit-o și pe Maica Domnului pentru că Dumnezeu a rânduit ca în această săptămână să avem și Praznicul Bunei Vestiri”.

Capela din Filia Cicleni are hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” și a fost ridicată prin strădania credincioșilor în anul 1912. Clopotul datează din anul 1886, probabil că a existat în localitate un locaș bisericesc mai vechi. Primarul localității Turnu Ruieni, domnul Harambașa Petru, a asigurat credincioșii Filiei Cicleni, că începând cu anul acesta va acorda sprijin material pentru lucrările de renovare care se impun capelei din localitatea Cicleni.

Vizita Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului a reprezentat o premieră pentru Filia Cicleni, fiind primul episcop care a cercetat canonic credincioșii Filiei Cicleni.

Comentarii Facebook


Știri recente