Seară duhovnicească la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

La Catedrala arhiepiscopală din Roman programul liturgic din Duminica Ortodoxiei a fost completat de procesiunea cu icoanele și sfintele moaște aflate în tezaurul Catedralei arhiepiscopale, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a oficiat duminică dimineață Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. În după-amiaza aceleiași zile, Preasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Vecerniei. La eveniment au participat părinții consilieri și inspectori ai Centrului eparhial Roman, autorități locale și sute de romașcani. Corala ‘Robii Domnului’ din Iași a susținut un concert de cântări religioase intitulat ‘Buchet de cântece specifice Postului Mare’. În continuarea evenimentului religios, intitulat ‘Seară duhovnicească la Catedrală’, PS Ioachim Băcăuanul a rostit cuvântul catehetic ‘Icoanele Bisericii, ferestre către transcendent’.

Cuvânt catehetic dedicat icoanei ortodoxe

În debutul alocuțiunii, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a amintit că în Duminica Ortodoxiei prăznuim în mod special sfintele icoane, ‘care împodobesc bisericile noastre, casele creștinilor sau care sunt zugrăvite la răspântiile drumurilor’. ‘Astăzi (n.r. duminică), în toată Ortodoxia, icoanele sunt cinstite în mod deosebit prin procesiunile care se organizează. Tot astăzi, creștinii ortodocși cinstesc moaștele sfinților, ale celor care și-au transfigurat viața după Evanghelia Mântuitorului Hristos. De asemenea, se face amintire de toți sfinții Bisericii, cu care intrăm în comuniune prin contemplare’, a spus PS Ioachim Băcăuanul, care a continuat cuvântul catehetic prin a face referire la icoana ortodoxă, răspunzând la multe dintre întrebările pe care unii credincioși și le pun. ‘Icoana ne duce cu gândul la cel care este zugrăvit pe dânsa. Orice icoană sfințită este făcătoare de minuni. Cele mai vechi sunt mai importante, pentru că au și o valoare istorică, iar pe ele, dincolo de a distinge chipul zugrăvit, întrezărim lacrimile celor care s-au rugat în fața lor și au primit vindecare, ale celor care le-au purtat în războaie ori s-au închinat lor de-a lungul timpului, moși și strămoși ai noștri. De aceea sunt mai importante, dar tot făcătoare de minuni sunt și unele, și altele. Depinde cum te rogi și ce credință ai sau dacă vezi prin ele transcendentul divin’, a explicat PS Ioachim. Seara duhovnicească s-a încheiat cu o procesiune, cu icoanele și sfintele moaște aflate în tezaurul Catedralei arhiepiscopale din Roman, în jurul sfântului lăcaș.

Comentarii Facebook


Știri recente