Seară duhovnicească în Parohia Freidorf – Timișoara

În cadrul săptămânii duhovnicești organizate de Parohia Freidorf – Timișoara, din cadrul Protopopiatului Timișoara I, a avut loc, marți, 29 martie, în biserica cu hramul ‘Pogorârea Sfântului Duh’, slujba Vecerniei, urmată de un cuvânt de învățătură, invitatul serii de rugăciune fiind pr. Marius Ioana de la Biserica studenților din Timișoara, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Slujba Vecerniei a fost oficiată de pr. paroh Mircea Lăutaș, alături de pr. Emanoil Petrulescu și Mircea-Claudiu Roșoiu, slujitori ai parohiei, și pr. Marius Ioana de la Biserica studenților din Timișoara, care mai apoi a ținut o scurtă cateheză credincioșilor prezenți.

Tema cuvântului de învățătură a pornit de la rânduiala Sfântului Botez, mai precis de la rugăciunile de sfințire a apei botezului, în care preotul se roagă pentru îndepărtarea de la aceasta a duhului care aduce întunecare minții și tulburare cugetului, părintele referindu-se la întristarea cea lumească, pierzătoare de suflete.

‘În rânduiala Sfântului Botez, înainte de întreita afundare a copilului în apă, se rostește o rugăciune de sfințire, iar în rugăciunea aceasta, preotul se roagă să se sfințească apa și să se depărteze de la ea duhul care aduce întunecare minții și tulburare cugetului. Foarte mulți oameni din zilele noastre sunt tulburați, uneori peste măsură. Mulți dintre noi suntem triști pentru că vedem ce evenimente dureroase au loc în lume și pe bună dreptate ne întristăm când vedem câtă răutate este în lume și cât de mulți oameni sunt astăzi în suferință’, a arătat pr. Marius Ioana în cuvântul de învățătură.

Totodată, părintele a subliniat faptul că, pe lângă această întristare lumească, există și o întristare bună, duhovnicească, întristarea cea după Dumnezeu.

‘Sfinții Părinți ai Bisericii, referitor la întristare, spun că există o întristare rea, care aduce întunecare gândului și tulburare cugetului, dar există și o întristare bună, întristarea după Dumnezeu. Despre acestea două vorbește și Sfântul Apostol Pavel când le scrie corintenilor: ‘Căci întristarea cea după Dumnezeu aduce pocăință spre mântuire, fără părere de rău; iar întristarea lumii aduce moarte’ ( II Corinteni 7, 10).

Așadar, există această întristare după Dumnezeu, cea pe care o avem noi atunci când mergem la Taina Mărturisirii, atunci când ne spovedim, o întristare însoțită de dorința de îndreptare. Întristarea noastră din perioada Postului Mare, când și biserica este îmbrăcată cu veșminte cernite, este ca un dor după Dumnezeu, ca o dorință de așteptare a Mirelui Ceresc, această tristețe radiantă este una bucuroasă, este tristețea sfinților după întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos’, a mai spus pr. Marius Ioana.

În finalul catehezei, părintele a menționat faptul că, dacă suntem astăzi triști pentru cele lumești, putem să convertim, să schimbăm sensul acesteia, dintr-o tristețe pentru lume, pierzătoare, într-o tristețe pentru Dumnezeu, mântuitoare.

La sfârșitul serii de rugăciune, pr. paroh Mircea Lăutaș a mulțumit părintelui Marius pentru frumoasele cuvinte și credincioșilor pentru prezența în număr mare la slujbele oficiate cu prilejul săptămânii duhovnicești, menționând totodată că ‘săptămâna duhovnicească a avut un rol deosebit pentru preoții și enoriașii Parohiei Freidorf, constituind un mijloc și un popas de alese trăiri duhovnicești în urcușul nostru către bucuria Învierii’.

Parohia Freidorf – Timișoara cuprinde 970 familii cu 2.790 de credincioși, iar preoții slujitori ai bisericii cu hramul ‘Pogorârea Sfântului Duh’ sunt Mircea Lăutaș, Emanoil Pătrulescu, Mircea Roșoiu și Ioan D. Țârnea.

Comentarii Facebook


Știri recente