Seară duhovnicească în memoria Părintelui Teofil Părăian, la Alba Iulia

În Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia va avea loc luni, 5 martie 2012, de la ora 18.00, o seară duhovnicească în memoria Părintelui Teofil Părăian. Se va viziona un film documentar realizat chiar cu Părintele Teofil despre viața sfinției sale și despre învățătura sa plină de bucurie și lumină. Trei invitați, prieteni ai Părintelui Teofil, părintele Sabin Vodă, părintele Florin Botezan și părintele Jan Nicolae vor evoca personalitatea Părintelui Teofil Părăian. Întâlnirea este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Radio Reîntregirea și Facultatea de Teologie, iar intrarea este liberă.

Mai multe amănunte despre această seară duhovnicească a oferit părintele Sabin Vodă: „Evenimentul de luni seara dorim să fi o evocare a Părintelui Teofil, în preajma zilei sale de naștere. La 3 martie se împlinesc 83 de ani de la nașterea sa și în ultimii ani de viață ai Părintelui ziua acesta era marcată cu multă bucurie la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus unde veneau cei mai apropiați prieteni ai sfinției sale. Întreaga obște îl aniversa pe Părintele Teofil și pe Părintele Stareț Ilarion Urs, care are ziua de naștere pe 4 martie, prin liturghie, agapă și un cuvânt rostit de Părintele Teofil. Era o atmosferă foarte familială, pentru că Părintele Teofil a fost un adevărat părinte cu inimă de părinte, cu inimă de frate și cu inimă de prieten. Împreună cu Părintele Florin Botezan și cu Părintele Jan Nicolae vom încerca să ni-l readucem aminte pe Părintele Teofil cel din inimile noastre. Spunea Părintele cuvântul acesta: „inima mea are numai intrări, cineva care a intrat în inima mea nu mai poate ieși de acolo” și despre prieteni spunea că și le-a programat pentru veșnicie. Avem această convingere că am rămas și noi, cei care l-am cunoscut, în inima Părintelui Teofil, așa cum și sfinția sa a rămas în inimile noastre, tot pentru veșnicie. Va fi o seară frumoasă care va fi întregită de vizionarea unui film documentar realizat la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus chiar cu Părintele Teofil despre viața sa, cu amintiri din copilărie și din viața familiei părintelui și a satului natal, Topârcea, dar și cu gânduri și concluzii duhovnicești ale părintelui Teofil”.

Părintele Arhimandrit Teofil Părăian, duhovnicul Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, a trecut la cele veșnice acum doi ani, în data de 29 octombrie 2009, la vârsta de 80 de ani.

Părintele Teofil s-a născut la 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan și fiind primul dintre cei patru frați. S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Își continuă cursurile la o școală de nevăzători la Timișoara, între anii 1942 – 1943, iar până în 1948 urmează tot la Timișoara cursurile liceale într-un liceu teoretic pentru văzători. În această perioadă îl cunoaște pe părintele Arsenie Boca de la care deprinde rugăciunea minții: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”, rugăciune pe care continuă să o exerseze încă înainte de intra în monahism. Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotărârea de a intra în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni este călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului și primește numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. La șapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil este hirotonit diacon de către Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie este hirotonit preot de către Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci primește și hirotesirea întru duhovnic. În anul 1986 părintele Teofil este hirotesit protosinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

S-a impus ca reprezentant de excepție al monahismului prin intermediul unei neobosite activități cultural-teologice concretizate prin conferințe, în peste 100 de orașe ale țării, cu teme teologice, lucrări scrise (42 de cărți) și intervenții media.

Comentarii Facebook


Știri recente