Seară duhovnicească Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu

Înalt Preasfințitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a fost marți, 20 noiembrie 2012, invitatul tinerilor din ASCOR, filiala Sibiu, în cadrul unei seri duhovnicești organizate în Aula „Mitropolit Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

În cadrul conferinței a fost abordată problema elitelor și a formării acestora, invitatul ținând o prelegere pe această temă. La final, din auditoriul care a umplut la maximum sala de conferințe, s-au adresat întrebări la care IPS Mitropolit Serafim a răspuns pe larg.

Referindu-se la tema propusă, IPS Serafim a menționat că se poate vorbi, în prezent, de o criză a elitelor generală, globală, nu doar a țării noastre.

„Majoritatea elitelor noastre duhovnicești dintre cele două războaie mondiale au fost decimate de comuniști, iar acum cu greu mai găsim astfel de elite”, a observat ierarhul, care a adăugat că, în tinerețea sa, a cunoscut 50 de mari părinți, dintre care au mai rămas doar patru-cinci. „Acei oameni au reprezentat în toată epoca comunistă un sprijin absolut al credincioșilor care au alergat în număr foarte mare acolo unde se aflau ei, și au primit de la ei mângâiere, un cuvânt de învățătură, de dezlegare, rugăciune. Acești oameni au trăit și și-au păstrat credința, unitatea în biserică, prin acești mari duhovnici ai noștri”, a arătat IPS Serafim.

„Elitele se nasc”

Ierarhul a precizat că, în opinia sa, elitele se nasc, nu se formează. „Dacă omul nu primește de la Dumnezeu, prin naștere, un dar de a se ridica deasupra nivelului comun al oamenilor, nu am avea niciodată elite. O elită se naște cu darul lui Dumnezeu, și primind darul înseamnă colaborarea cu Creatorul, dar și jertfa”, a remarcat IPS Serafim. Astfel, pentru cel care a venit pe lume cu un dar deosebit, acest fapt nu reprezintă o favoare și, cu cât darul este mai mare, cu atât și exigențele sunt mai mari.

IPS Serafim a oferit exemplul lui Moise, care a înmulțit darul și harul primit de la Dumnezeu prin naștere. Deși el a primit cea mai înaltă educație în familia faraonului, atunci când a ajuns la conștiința că nu este egiptean și că poporul său evreu suferă din partea egiptenilor, a preferat să sufere împreună cu poporul său decât să se bucure de dulceața cea trecătoare a păcatului în Egipt, a spus ierarhul, care a remarcat că, în schimb, în zilele de azi, românii pleacă din țară pentru a gusta dulceața unei alte lumi și se desolidarizează de propriul popor.

La final, IPS Serafim a îndemnat publicul din aulă să aleagă calea cea strâmtă a respectării legilor, mai ales în condițiile în care cei din jur nu le respectă, să fie smeriți, dar fără a se lăsa umiliți și să pună în practică, în viața de zi cu zi, legile și credința ortodoxă, astfel încât aceasta să nu rămână afirmată doar la nivel teoretic.

„Blândețea, credința, iubirea oferite de cineva trezesc în ceilalți aceleași sentimente. Trebuie să îi tratezi pe toți ca fiind egali sau superiori, iar copiii care cresc într-o astfel de atmosferă se dezvoltă, această dragoste se imprimă în felul lor de a fi și o transmit și ei mai departe”, a spus IPS Serafim, care i-a îndemnat pe cei prezenți să fie respectuoși unii față de ceilalți, pentru că vorbind frumos oamenilor aceștia vor fi încurajați spre a face binele.

Comentarii Facebook


Știri recente