Seară duhovnicească dedicată Părintelui Teofil Părăian la Alba Iulia

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia va avea loc joi, 3 martie 2011, o seară duhovnicească dedicată părintelui Arhimandrit Teofil Părăian, după cum ne informează pr. Sabin Vodă. Întâlnirea este organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și ASCOR Alba Iulia și va avea loc de la ora 18.00 în Aula „Dumitru Stăniloae”. Conferința are titlul: Repere pentru o viață duhovnicească recomandate de Părintele Teofil și se dorește să fie un omagiu adus Părintelui Teofil în chiar ziua sa de naștere (3 martie 1929).

Părintele Sabin Vodă a subliniat faptul că „este o datorie pentru noi, cei apropiați ai părintelui Teofil, să ne aducem aminte de dânsul și mai ales să-i urmăm învățăturile, în această zi în care ar fi împlinit 82 de ani. Dumnezeu însă la chemat în Împărăția Sa la vârsta de 80 de ani (29 octombrie 2009) și de acolo sigur se va bucura de această seară duhovnicească”.

„Împreună cu părintele Florin Botezan și cu Părintele Jan Nicolae vom încerca să prezentăm câteva principii și repere recomandate de Părintele Teofil pentru a duce o viață duhovnicească. Este cunoscut de mulți programul de viață duhovnicească recomandat de Părintele Teofil: să mergi la biserică duminica și în zilele de sărbătoare, să începi și să sfârșești ziua cu Dumnezeu, să citești în fiecare zi câte două capitole din Noul Testament, să-ți păzești mintea cu rugăciunea de toată vremea și să postești în zilele rânduite de Biserică. Vom vorbi în cadrul acestei seri despre folosul rugăciunii particulare și despre importanța participării la slujbele Bisericii – pe care părintele Teofil le numea „vuietul Duhului Sfânt” -, despre rostul postului dar și despre ispite și încercări, vor vorbi despre spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine – ca mijloace de înaintare în viața duhovnicească. Nu în ultimul rând, vom aminti despre importanța lecturii din Sfânta Scriptură și din cărțile duhovnicești. Seara închinată Părintelui Teofil va fi întregită și de vizionarea a două filmulețe cu Părintele Teofil, unul fiind un fragment dintr-o conferință susținută chiar la Alba Iulia. La finalul conferinței va avea loc și lansarea cărții „Pași pe calea duhovnicească” a Părintelui Arhimandrit Teofil Părăian, apărută la Editura „Reîntregirea” a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia”.

Cartea „Pași pe calea duhovnicească” cuprinde 12 interviuri realizate de părintele Sabin Vodă, redactor la Radio Reîntregirea din Alba Iulia, un studiu introductiv despre spiritualitatea și învățătură Părintelui Teofil și are atașat un CD în format mp3 cu 12 ore de înregistrări.

Intrarea este liberă.

Părintele Teofil s-a născut la 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele de Ioan și fiind primul dintre cei patru frați. S-a născut fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. Își continuă cursurile la o școală de nevăzători la Timișoara, între anii 1942 – 1943, iar până în 1948 urmează tot la Timișoara cursurile liceale într-un liceu teoretic pentru văzători. În această perioadă îl cunoaște pe părintele Arsenie Boca de la care deprinde rugăciunea minții: „Doamne Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”, rugăciune pe care continuă să o exerseze încă înainte de intra în monahism. Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice îl determină să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotărârea de a intra în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni este călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului și primește numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. La șapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil este hirotonit diacon de către Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie este hirotonit preot de către Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci primește și hirotesirea întru duhovnic. În anul 1986 părintele Teofil este hirotesit protesinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

Din anul 1992 părintele a început să răspundă invitaților din țară și participe în aproape toate orașele importante din România la conferințe duhovnicești, de obicei în perioada Postului Mare sau în perioada Postului Crăciunului.

A trecut la Domnul în data de 29 octombrie 2009, la vârsta de 80 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente