Seară dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, au continuat joi, 27 martie, serile cultural-duhovnicești organizate de pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecan al acestei facultăți, informează „Ziarul Lumina”. Ediția de joi a fost dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni, iar evenimentul s-a desfășurat în Amfiteatrul „Dumitru Stăniloae”.

Invitații serii au fost solistul de muzică populară românească Grigore Leșe, scriitoarea Lidia Popița Stoicescu și artistul restaurator Elena Murariu. Scriitoarea Lidia Popița Stoicescu a recitat publicului poezia „Scrisoare – Contesei de Noailles” a lui Octavian Goga, a vorbit despre martiriul Sfinților Brâncoveni și a explicat cine au fost de fapt fiii lui Constantin Brâncoveanu. „Studenții ar trebui să știe, în afară de istorie, că familia lui Constantin Brâncoveanu a fost una cu 11 copii, a fost o familie foarte legată, foarte unită. Copiii aveau un respect extraordinar față de tatăl lor și o dragoste profundă față de el. Foloseau un sistem de adresare pe care nu l-am întâlnit nicăieri: li se spune „blândul meu părinte”, „blânda mea mamă”, niște apelative foarte tandre. Aceasta înseamnă că au fost crescuți în această tandrețe și este firesc pentru că Brâncoveanu, fiind un mare iubitor de cultură, de frumos și de spiritualitate, este normal că și-a crescut copiii așa. În afară de aceasta, de educația copiilor săi s-au ocupat cei mai buni profesori aduși din străinătate, profesori și la Academia „Sfântul Sava” din București”, a spus Lidia Popița Stoicescu.

Prin organizarea acestei seri cultural-duhovnicești înscrisă în Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni s-a încercat o revenire la modelele românilor, care sunt în primul rând sfinții neamului. „Prin aceste seri urmărim, într-o lume în care părințimea este oarecum înlăturată printr-un mijloc machiavelic, să atragem atenția asupra părințimii, pe care voievodul martir Constantin Brâncoveanu ne-o împărtășește, o părințime care are conștiința că vine de la Dumnezeu și se îndreaptă spre El. Lucrul cel mai important este faptul că Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu este un model important pentru spiritualitatea românească și pentru neamul românesc. De ce? Pentru că el adună în personalitatea sa pe înțeleptul profund înrădăcinat în spiritualitatea poporului său, dar în același timp este și un om deosebit de instruit. El își asumă cu multă smerenie și demnitate conducerea Țării Românești, iar epoca sa este una emblematică prin toate instituțiile de învățământ pe care el le-a întemeiat. De asemenea, a fost important pentru asistența socială (Spitalul Colțea din București) și pentru tipăriturile promovate în diferite limbi. În momentul în care este condamnat de sultan, el are această tărie să-i îndemne pe fiii săi să rămână creștini, spunându-le: „Dacă am pierdut tot ceea ce avem în astă lume, să nu ne pierdem sufletul”. Eu cred că acesta este un mesaj către toți părinții din România, pentru că păstrarea sufletului curat este esențială. Consider că promovarea reperelor neamului înseamnă pentru noi o întoarcere acasă”, a spus pr. prodecan Gheorghe Holbea. Elena Murariu a vernisat în cadrul programului o expoziție dedicată Sfinților Martiri Brâncoveni și au recitat poezii Tomi Cristin și Cerasela Popescu. De asemenea, au susținut microrecitaluri: Grupul „Nectarie Protopsaltul”, corul Bisericii „Precupeții Noi” și Grupul vocal „Sfântul Ștefan cel Mare”.

Comentarii Facebook


Știri recente