Seară de rugăciune și moment festiv, la Biserica San Vitale din Roma

În seara zilei de 25 noiembrie 2012 înepând cu orele 16.00 a avut loc în antica și strălucitoarea incintă a Bisericii San Vitale din Roma, un deosebit moment festiv și de rugăciune. Acest locaș de cult, închinat memoriei Sfantului Vitale (Vitalie – martir), reprezintă locul de întâlnire și de rugăciune al românilor catolici care sălășluiesc pe meleagurile Romei.

Alături de credincioșii catolici s-au adunat mulți alți români greco-catolici și chiar ortodocși, care au conferit o strălucire aparte slujbei și ceremoniei ce a urmat acesteia, prin cântecele și vestimentația lor tradițional-populară.

Slujba a fost prezidată de Eminența Sa Card. Agostino Vallini – Vicarul General al Romei, în prezența a numeroși reprezentanți diplomatici români și italieni, în frunte cu Excelența Sa Dl. Bogdan Cazaban, Ambasador Plenipotențiar al României pe lângă Statul Vatican.

Motivul principal al acestui moment spiritual și festiv a fost cel al decernării înaltei distincții de stat – STEAUA ROMNIEI în GRAD DE COMANDOR – Card. Agostino Vallini, de către Președintele României, Excelența Sa Dl. Traian Băsescu, prin intermediul Ambasadorului Bogdan Cazaban, după cum informează episcopia-italiei.it.

În cuvântul ce a premers decernării înaltei distincții românești, Dl. Ambasador Bogdan Cazaban a elogiat și a mulțumit în numele României, pentru atenția și dragostea frațească, pe care Vicariatul Romei și în mod special, Card. Agostino Vallini, le-au demonstrat și le manifestă neâncetat față de românii rezidenți în Roma, fie ei ortodocși, catolici sau greco-catolici. În acest fel, sublinia Dl. Ambasador Bogdan Cazaban, „se adaugă încă o pietricică în mozaicul spiritual edificat în decursul celor două milenii de istorie și de frățietate între Roma și români”.

La randul domniei sale, Card. Vallini a mulțumit pentru înalta cinste ce i se acordă și cu emoție a menționat faptul că „dialogul dragostei și al carității”, este singurul care poate să ne facă sa trăim cu adevarăt și profund, mesajul Sfintei Evanghelii, iar românii nu reprezintă o comunitate (etnie) din Roma, ci o parte organică și integrantă a Romei. „Trebuie să le mulțumim românilor pentru tot ajutorul, jertfelnicia și dragostea de care dau dovadă în mijlocul familiilor și al societății romane, care nu totdeauna i-a înțeles. De aceea, acum la ceasul premergator Nașterii Domnului să ne cerem iertare: iertarea o numesc eu, spunea Card. Vallini, acea „iubire amară”, greu de împlinit cu adevarat.

Ceremonia s-a încheiat cu un moment de frățească agapă la care toți cei prezenți au luat parte, depănându-și amintiri și slăvind pe Dumnezeu pentru seara minunată petrecută împreună.

Comentarii Facebook


Știri recente