Seară de colinde la Facultatea de Teologie din Iași

Sala Coloanelor a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a fost marți seară, 18 decembrie 2012, arhiplină la tradiționalul concert de colinde organizat de studenții teologi. Evenimentul s-a bucurat de prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Numeroase colinde cântate solo sau în cor, poezii, urături, dar și momente de teatru, toate acestea au fost prezente la tradiționala manifestare a studenților teologi ieșeni organizată cu ocazia venirii sărbătorii Nașterii Domnului. Pe lângă publicul numeros format din studenți, părinți și cadre didactice, evenimentul s-a bucurat de prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, a pr. prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector în cadrul Universității „Al. I. Cuza”, și a pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Rând pe rând, au încântat auditoriul Corul „Mitropolitul Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, dirijat de pr. asist. univ. Gabriel Năstasă, corul ASCOR – filiala Iași, dirijat de pr. prof. Constantin Nichifor Hrestic, Corul „Trisaghion”, dirijat de Alexandru Tecuceanu, dar și interpreta de muzică populară Iustina Irimia, precum și interpreții la instrumente muzicale Ștefan Cenușă, Teodor Cenușă, Mădălina Teodorescu și Vasile Florea. Studentul Dănuț Focșa a recitat poezii, iar la final a fost jucată o piesă de teatru de către studenții teologi Ana Maria Ceobanu, Simona Gabriela Romaniuc, Vlad Vîlcu, Alexandru Apostol, Andrei Stava, Elena Prodan și Iacoboae Alexandru.

La final, decanul facultății de teologie ieșene, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, a rostit un scurt cuvânt de mulțumire, în care a vorbit și despre necesitatea continuării tradiției colindului autentic ortodox: „Am urmărit împreună acest program teologico-cultural-artistic, pregătit și prezentat de studenți și prieteni ai facultății noastre, spre slava Fiului lui Dumnezeu Întrupat pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire, dar și spre cinstea tuturor celor prezenți în această seară. Am credința că acest concert a fost un timp sfințit, și le doresc studenților care s-au pregătit foarte mult timp pentru acest moment să le fie primite de Cel de Sus darurile pe care ni le-au oferit, așa cum a primit Pruncul Hristos darurile de aur, smirnă și tămâie de la magi. Concertul a fost unul tradițional și spiritual, fiindcă Biserica are mai cu seamă în această perioadă două îndatoriri: să ducă mai departe colindele cu fidelitate, iar pe de altă parte, să le înnoiască în viața credincioșilor, fiindcă Dumnezeu a fost cel dintâi Dăruitor, iar noi trebuie să fim la fel cu aproapele nostru”. Seara s-a încheiat cu o cuvântare a Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei: „M-am bucurat în această seară văzându-i pe studenții facultății noastre cum ne-au înălțat sufletește. Pentru acest lucru le mulțumesc lor în primul rând, părintelui decan și tuturor celor care au stat în spatele acestei seri. Mi-aș dori ca sub diferite forme și chipuri astfel de evenimente să aibă loc de-a lungul întregului an, pentru că astăzi tot mai multe cântece de sirenă ne spun „degeaba, nimic nu se mai poate”, iar pesimismul pătrunde foarte puternic în ființa noastră, încât este nevoie de momente care, vorba colindului, să ne arate că „se mai poate, se mai poate””.

La ieșire, doritorii au putut achiziționa diferite ornamente de Crăciun, realizate de studenții din anul III ai specializării Teologie Socială, coordonați de pr. asist. dr. Paul Cezar Hârlăoanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…