Se prăznuiește astăzi Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul în Biserica Ortodoxă

În calendarul Bisericii Ortodoxe este pomenită astăzi, 23 februarie, Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.

Părintele profesor Dragoș Stanciu, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia a oferit mai multe detalii despre acest praznic: „Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat la dorința și instigarea împărătesei Irodiada pentru mustrările pe care le făcea împăratului Irod, cel ce trăia în necurăție cu soția fratelui său. Irodiada va da poruncă ca trupul și capul Botezătorului să fie îngropate separat de teamă să nu învieze. De aceea, atunci când Irod va afla de minunile Mântuitorului Iisus Hristos va spune: «acesta este Ioan pe care l-am ucis, el s-a sculat din morți, de aceea se fac minuni prin el». Capul a fost îngropat în castelul Maherus. După tradiție, una dintre femeile mironosițe, care mai târziu îi va urma Mântuitorului Hristos, Sfânta Ioana l-a îngropat într-un vas de lut, în muntele Eleonului, în muntele Măslinului”, informează Radio TRINITAS.

Potrivit Tradiției, capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost descoperit, mai târziu, de un monah pe nume Inochentie, care se retrăsese în acea zonă: „Alți doi monahi, ale căror nume nu sunt pomenite de Sinaxarul ortodox, l-au luat după încetarea persecuțiilor în vremea sfinților împărați Constantin și Elena, astfel cinstitul cap a ajuns la un olar din Emesa, Siria. Până în anul 453, când episcopul Uranie al Emesei l-a așezat în Biserica din cetate, unde au aflat tămăduire mulți bolnavi. Capul sfântului a trecut din loc în loc fiind cinstit de mulți credincioși. În cele din urmă capul sfântului va fi adus la Constantinopol, în locul Endom”.

Fragmente din capul Sfântului Ioan Botezătorul luate, în vremea cruciadelor, de la Constantinopol au fost așezate în Catedrala „Notre Dame” din Amiens, Franța, unde se află și astăzi.

Comentarii Facebook


Știri recente