Se lucrează la sala polivalentă a Catedralei Mântuirii Neamului

Construirea Catedralei Mântuirii Neamului continuă. Echipele de muncitori lucrează la finalizarea sălii polivalente de 1.684 de metri pătrați, care ocupă subsolurile 2 și 1 ale viitoarei Catedrale patriarhale, precum și la armarea pereților perimetrali, a stâlpilor, diafragmelor și, altor elemente verticale ale subsolului 1, informează Ziarul Lumina.

Lucrările la sala polivalentă a Catedralei Mântuirii Neamului se desfășoară acum la nivelul subsolului 1, unde se lucrează la construirea foaierului și a elementelor arhitecturale deosebite ale sălii, a bolților și arcadelor și a coloanelor, care vor definitiva edificiul. Subsolul 2 este în mare parte finalizat, atât la nivelul sălii polivalente, cât și al holurilor de acces, al scărilor și al altor încăperi din componența acestuia. După ce panourile cofrajelor au fost îndepărtate în aceste zone, au mai rămas popii de susținere. Lucrările continuă acum la subsolul 1, de la cota minus 6.80 metri, la două plăci intermediare de la cotele minus 2.30 metri și 3.20 metri care vor veni ca niște inele în jurul sălii polivalente și la elementele verticale. Stâlpii, coloanele, pereții perimetrali, diafragme și alte componente ale subsolului 1 sunt armate în mare parte și urmează ca în perioada următoare să fie cofrate și betonate.

„Momentan, se lucrează la armarea elementelor verticale, urmează cofrarea și apoi betonarea lor. Suntem cu armătura rigidă montată în proporție de 90-95% la subsolul 1. Cu armătura sper să se termine cam în două-trei săptămâni, să începem între timp cofrarea, să turnăm betonul și apoi să trecem la executarea plăcilor intermediare de la cotele minus 2.30 metri și minus 3.20 metri, și placa de la cota 0.0, care încheie propriu-zis subsolul 1, dar și sala polivalentă. Deocamdată, vremea este bună, nu întâmpinăm dificultăți, lucrăm în succesiune, mergem înainte cu confecția metalică a edificiului, cu armătura rigidă, iar din urmă venim cu armătura flexibilă și cu sudura acestor elemente deosebit de importante care oferă rezistență construcției”, a spus ing. Andrei Panaitescu de la firma constructoare BogâArt, șef punct de lucru din zona macarale 1.

Inginerul a mai arătat și câteva elemente ale sălii polivalente care sunt în lucru, unde muncitorii montează armătură și cofraje din lemn. „Lucrăm acum la stâlpii din axul P din care pleacă arcadele peste sala polivalentă, avem în lucru absida din axul GG-MM pe care o executăm, avem casele scărilor, peretele la altar, arcadele din zona altarului care se execută undeva sub nivelul subsolului 1, sub cota minus 6.85 metri, și iarăși peretele de la altar. Cam astea sunt elementele verticale la care lucrăm acum în zona de vest a construcției. Sala polivalentă se va executa în mai multe etape la nivelul de la subsolul 1. Întâi se vor turna elementele până la cota minus 2.30 metri, până la placa de pe zona holului dintre axul M și P, și MM și PP. Urmează placa unde trebuie făcută completarea cu arcele care încadrează sala polivalentă, după care vor turna bucata de element vertical până la nivelul plăcii de la cota minus 6.80 metri, după care vom turna placa finală”, a spus inginerul Andrei Panaitescu.

Pentru a se asigura pe viitor o rezistență sporită a Catedralei Mântuirii Neamului se folosește la armarea elementelor construcției armătură flexibilă BST 500, dar și armătură rigidă tip BAR.

„La lucrările de armătură se folosește în principal armătură flexibilă BST 500, pe care o puteți recunoaște în forma barelor de oțel, dar și armătură rigidă tip BAR, care are aspectul unor panouri de fier sudate și modelate în forma specifică a elementelor construcției, fie că vorbim de stâlpi, pereți, coloane, diafragme și alte componente. Folosirea combinată a acestor două tipuri de armătură este dictată de dimensiunea construcției, dar și de specificul ei, în interior fiind zone foarte mari deschise, cu bolți și cu cupole, cu arce. Elementele de susținere trebuie să fie foarte puternice, să preia sarcinile, iar din calculele efectuate a reieșit că trebuie să fie folosite aceste două tipuri de armătură”, a explicat ing. Cristian Popescu de la firma BogâArt Steel.

Lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului pot fi sprijinite la orice parohie și mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române. Pentru depunere numerar sau virament bancar există următoarele conturi ale Patriarhiei Române: cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, București; cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, București; cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, București. Pentru mai multe informații puteți consulta adresa de internet www.catedralaneamului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente