Se implineste astazi 1 an de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Constantin Galeriu.

Parintele Galeriu s-a mutat la Domnul pe data de 10 august 2003, lasand in urma sa imaginea unui cleric, care a stiut sa asculte pe altii, dar si care a stiut sa se faca ascultat, un invatat care a sustinut mereu progresul stiintei, ca o confirmare rationala a credintei de veacuri a Bisericii. Trupul neinsufletit al Parintelui Galeriu se afla depus in Biserica ‘Sfantul Silvestru’ din Bucuresti.

Parintele Constantin Galeriu, vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, s-a nascut la 21 noiembrie 1918, in satul Racatau-Razesi, comuna Racatau, judetul Bacau, in familia unor tarani crestin-ortodocsi. A urmat scoala primara in comuna natala, Seminarul teologic Sfantul Gheorghe din Roman (1930-1938), iar apoi cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, intre anii 1938-1942. A urmat, de asemenea, cursurile de doctorat la Institutul Teologic de grad universitar din Bucuresti, la specialitatea Dogmatica. A devenit doctor in teologie in anul 1973.

In perioada anilor 1943-1947 a fost preot in satul Podul Valeni, judetul Prahova, iar apoi preot la Parohia Sfantul Vasile din Ploiesti, pana in anul 1973. De aici a fost transferat ca spiritual la Institutul Teologic Universitar, Bucuresti (1973-1974). La acelasi Institut a activat ca lector intre anii 1974- 1977. De la 1 ianuarie 1978 a fost numit profesor titular la catedra de Omiletica si Catehetica si profesor titular (1977- 1991) la acelasi institut.

In paralel, a fost preot slujitor la Biserica Sfantul Silvestru din Capitala. La 1 ianuarie 1990, a fost ales vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Din anul 1992, Parintele Galeriu a devenit profesor consultant si conducator de doctorat la Universitatea Bucuresti.

Parintele Galeriu a mai activat ca profesor la Universitatea din Targoviste, unde a predat Teologia Dogmatica, precum si la Facultatea de Drept a Universitatii Ecologice din Bucuresti, unde a predat Istoria si filosofia religiilor. Personalitate marcanta a vietii Bisericii Ortodoxe Romane, Parintele a fost membru al Comisiei de dialog ortodox-reformat, participand la cateva intalniri ale acesteia.

In timpul regimului comunist totalitar, Parintele a fost arestat de mai multe ori, pentru convingeri sale regilioase si umanitare, in 1950, iar apoi in 1952-1953. In contextul evenimentelor istorice din 1989-1990, a participat indeosebi pe linie bisericeasca. Fiind slujitor al Bisericii nu s-a angajat in politica de partid, pentru a evita dezbinarea in randul credinciosilor.

In plan familial, Parintele a fost casatorit si are 4 fii. Parintele s-a bucurat de respectul si aprecierea tuturor categoriilor sociale si intelectuale. Astfel, a fost Presedinte de onoare al Ligii Culturale a Romanilor de Pretutindeni; membru in Comisia Nationala UNESCO; membru fondator si presedinte de onoare al Asociatie medical-crestine Christiana; presedinte al Editurii Harisma, presedinte al Asociatiei Sfantul Stelian, copiii strazii; al Fundatiei Elena Doamna; membru de onoare al Fundatiei Memoria, Presedinte executiv al Fratiei Ortodoxe Romane. De asemenea, a fost distins cu Premiul Senatului Universitatii din Bucuresti (1942); Premiul revistei Flacara (1990). A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Ecologice din Bucuresti (1992) si Diploma de Onoare a Societatii Academice Titu Maiorescu (octombrie 1993). Parintele Galeriu este autor a numeroase lucrari si carti bisericesti, intre care: Razboi moralei in Ortodoxia (iulie 1945); Iubirea dumnezeiasca si judecata din urma in Ortodoxia nr.2 (1959); Sensul crestin al pocaintei in Studii teologice 9-10 (1967); Jertfa si Rascumparare (1973); Preoti ca slujire a cuvantului in Ortodoxia nr.3 (1979); Maica Domnului povatuitoare in Ortodoxia nr.3 (1982); Pastele in viziunea ortodoxa (1989); Meditatii la ‘Tatal nostru’ si la ‘Fericiri’ (1990); Chipul Mantuitorului in gandirea lui Eminescu in Studii teologice (1991).

De asemenea, Parintele este cunoscut si peste hotare pentru studiile si articolele sale.

Parintele Galeriu s-a mutat la Domnul pe 10 August 2003, lasand in urma sa imaginea unui cleric, care a stiut sa asculte pe altii, dar si sa se faca ascultat, un invatat care a sustinut mereu progresul stiintei, ca o confirmare rationala a credintei de veacuri a Bisericii.

Vesnica lui pomenire! si Dumnezeu sa-l odihneasca in pace, in lumea celor drepti!

Comentarii Facebook


Știri recente