Se implinesc maine 7 ani de la trecerea la Domnul a parintelui arhimandrit Cleopa Ilie

Cu acest prilej, la vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, precum si la Manastirea Sihastria, se vor oficia maine slujbe de pomenire a parintelui Cleopa. Amanunte despre acest eveniment ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘In ziua de 2 decembrie se implinesc sapte ani de cand a trecut la cele vesnice cunoscutul misionar si duhovnic de la Manastirea Sihastria, parintele arhimandrit Cleopa Ilie. Cu acest prilej, atat la Catedrala mitropolitana cat si la numeroase altare, biserici din Moldova, si in general din Patriarhia Romana se vor inalta rugaciuni catre milostivul Dumnezeu pentru odihna si iertarea pacatelor sale. Trisaghionul care se savarseste la Catedrala mitropolitana este o rugaciune de pomenire concentrata oarecum diferita de slujba parastasului, intrucat parastasul inseamna o slujba de pomenire mai pe larg. Acest parastas a fost oficiat intr-un mod solemn la Manastirea Sihastria in ziua de 26 noiembrie de catre IPS Mitropolit Daniel, inconjurat de Episcopul Argesului si Muscelului, PS Calinic, apoi de PS Visarion Rasinareanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, de PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, si de PS Corneliu Barladeanul, Episcop vicar al Episcopiei Husilor’.

Manifestarile de comemorare a parintelui Cleopa au inceput de fapt vineri, la Centrul eparhial Iasi. Dupa Sfanta Liturghie oficiata de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Catedrala mitropolitana, la sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial au avut loc mai multe manifestari in care a fost elogiata personalitatea parintelui Cleopa. In acest cadru, IPS Mitropolit Daniel a tinut o cuvantare in care a evidentiat complexitatea personalitatii parintelui Cleopa: ‘Avea simtul umorului, umor duhovnicesc care era foarte pedagogic si atunci cand spunea lucruri foarte profunde, uneori mai spunea si in gluma, dar spunea lucruri foarte serioase intr-o forma de gluma. Avea darul acesta de a trece de la un plan la altul si de a pastra credinta ortodoxa fara ca aceasta sa fie prezentata sub o forma crispata sau autoritara. De aceea, el putea sa tina cate un cuvant de doua-trei ore si mai multa lume a observat optimismul lui si o forta a bucuriei interioare, spirituale, care ramanea imprimata in sufletul tuturor celor care l-au intalnit. Atat de mult era obisnuit ca sa ajute pe credinciosi cu un sfat bun si mai ales cu o rugaciune, incat n-a socotit trecerea la viata vesnica sau la viata cereasca ca pe o ruptura.

Manifestarile comemorative de la Centrul eparhial Iasi au continua sambata, 26 noiembrie, la Manastirea Sihastria. Dupa Sfanta Liturghie arhiereasca si dupa slujba de pomenire a parintelui Cleopa, ierarhii prezenti au tinut cuvantari in care au evidentiat aspecte esentiale referitoare la viata si la personalitatea parintelui Cleopa. PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, a subliniat mai ales importanta cartilor pe care le-a scris parintele arhimandrit Cleopa Ilie:’As vrea sa subliniez cartile parintelui Cleopa, pentru ca el a ramas si este cu noi in imaginea sa, cu sufletul sau, cu rugaciunile sale, dar si cu cartile sale extraordinare care au venit precum roua cerului in spatiul nostru romanesc si nu numai. De aceea, este foarte necesar ca si astazi sa ne aducem aminte de lucrul acesta si sa punem bine mana pe cartile parintelui Cleopa, sa le citim, pentru ca ele sunt graul cel curat, cuvantul cel sincer curat biblic, din Sf. Parintii si din experienta duhovniceasca foarte usor de primit, foarte usor de citit si cu ajutorul lui Dumnezeu usor de implinit’.

Mentionam faptul ca, Radio Trinitas va difuza maine programe speciale dedicate parintelui arhimandrit Cleopa Ilie.

Comentarii Facebook


Știri recente