Se implinesc astazi 86 de ani de la nasterea Parintelui Constantin Galeriu.

Parintele Constantin Galeriu s-a nascut la data 21 noiembrie 1918, in localitatea Racatau – judetul Bacau.

Dupa absolvirea Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfantul Gheorghe’ din Roman, a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti din anul 1942. In anul 1973 a obtinut Doctoratul in Teologie la Bucuresti. A fost numit preot in mai multe parohii, iar intre anii 1973-1974 a fost transferat ca spiritual la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti unde devine profesor, consultant si conducator de doctorat.

De la 1 ianuarie 1990 a fost numit si Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. A predat si la alte Facultati din Bucuresti ‘Istoria si filosofia religiilor’.

A fost detinut politic din cauza convingerilor sale religioase.

A primit mai multe titluri printre care amintim: Doctor Honoris Causa al Universitatii Ecologice din Bucuresti (1992); Diploma de Onoare a Societatii Academice ‘Titu Maiorescu’ (octombrie 1993).

A trecut la cele vesnice la data de 10 august 2003.

Despre personalitatea Parintelui Constantin Galeriu ne-a vorbit domnul Profesor Dr. Emilian Popescu de la Catedra de Bizantinologie a Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Parintele Constantin Galeriu s-a distins prin cateva calitati deosebite: una dintre acestea a fost aceea ca avea o memorie cu totul deosebita, care l-a ajutat si in opera lui oratorica. A fost un om daruit de Dumnezeu cu o memorie exceptionala, dar si cu un dar oratoric deosebit. Dupa cunostintele mele, as zice ca a fost cel mai mare orator crestin al secolului al XX-lea. Cu aceasta a excelat atat ca preot la Ploiesti unde si-a inceput activitatea, mai apoi la Biserica Sfantul Silvestru din Bucuresti, cat si ca profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa Iustinian Patriarhul din capitala, unde a predat Catehetica si Omiletica, invatand astfel pe studenti cum sa pregateasca si sa rosteasca o predica.’

Credinciosii Parohiei Sfantul Silvestru din Bucuresti, unde Parintele Constantin Galeriu a slujit timp de 28 de ani, au participat astazi, dupa oficierea Sfintei Liturghii, la o Slujba de pomenire in memoria Parintelui Galeriu.

Comentarii Facebook


Știri recente