Se implinesc astazi 80 de ani de la intronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea

Numit patriarh in februarie 1925, Miron Cristea a fost instalat la 1 noiembrie, in acelasi an. Fost prim-ministru al Romaniei intre 1938 si 1939, si membru al Academiei Romane, Miron Cristea s-a nascut la data de 18 iulie 1868, in localitatea Toplita, judetul Harghita. A urmat cursurile Institutului teologic-pedagogic din Sibiu si a absolvit Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii din Budapesta. A intrat in monahism la Manastirea Hodos-Bodrog, ajungand in scurt timp ieromonah si apoi protosinghel. Pe parcursul vietii sale, Patriarhul Miron Cristea s-a implicat activ in rezolvarea problemelor cu care se confrunta Biserica, dar si societatea, in general. Despre principalele realizari ale Patriarhului Miron Cristea ne-a vorbit directorul Arhivelor Patriarhiei Romane, profesor Gheorghe Vasilescu: ‘Luptator activ pentru unitatea nationala, participand la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1918, Miron Cristea a avut o serie intreaga de infaptuiri in ceea ce priveste organizarea Bisericii, care au culminat cu ridicarea ei la rangul de Patriarhie. Sub participarea lui directa s-a elaborat Statutul Bisericii Ortodoxe Romane, in mai 1925. Din initiativa Sa s-au infiintat Eparhii noi in Biserica Ortodoxa Romana, el a infiintat Institutul Biblic al Bisericii Ortodoxe Romane. A avut o activitate frumoasa pe plan extern, a facut vizite unor Biserici Ortodoxe surori, a primit la randul lui, la Bucuresti, reprezentantii acestora, fiind ctitorul Asezamintelor de la Ierusalim si de la Iordan pe care le avem pana in vremea de astazi’.

Ridicarea la treapta de Patriarhat a Bisericii Ortodoxe Romane, hotarata in anul 1925, este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Bisericii noastre. Despre acest eveniment si despre situatia din Bisericii Ortodoxe Roamne inainte de anul 1925 ne-a vorbit pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi: ‘Pana la unirea Principatelor din 1859 existau doua Mitropolii, cea a Moldovei si cea a Munteniei, dupa cum in Transilvania exista Mitropolia Ortodoxa a Transilvaniei, dar ea a avut o alta evolutie pentru ca a fost multa vreme sub diferite stapaniri, si cand cele doua tari au fost unificate sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, era evident ca unul din cei doi mitropoliti ai tarii sa aiba o anumita intaietate. Asa se explica faptul ca in 1865, in Biserica noastra, a aparut functia de Mitropolit Primat, iar dupa 19 veacuri de istorie bisericeasca Biserica Ortodoxa Romana era unitara si pasea pe aceasta ultima si inaltatoare, dar, in acelasi timp, si responsabila ultima treapta a patriarhatului’.

Incepand din anul 1925 si pana astazi, structurile organizatorice din Patriarhia Romana, precum si activitatile sale pastoral-misionare si filantropice au cunoscut o evolutie majora. Parintele profesor Florin Serbanescu, Consilier pe probleme de patrimoniu in cadrul Patriarhiei Romane, ne-a vorbit despre evolutia structurilor organizatorice: ‘Atunci, Biserica noastra avea Mitropoliile mai vechi, cea din Moldova, cea din Tara Romaneasca, si s-a adaugat si Mitropolia Ardealului. Peste timp, Biserica noastra a ajuns la 80 de ani de patriarhat, la o dezvoltare deosebita, in cadrul careia, din punct de vedere organizatoric, incat avem inlauntrul hotarelor actuale ale Romaniei 5 Mitropolii, cu Episcopii si Arhiepiscopii, la care se adauga alte unitati organizatorice pentru romanii de peste hotare, incepand cu Mitropolia Basarabiei, apoi avem in Europa alte doua Mitropolii. De asemenea, peste Ocean, in America, avem o Arhiepiscopie pentru romanii ortodocsi din America. Sunt parohii romanesti in cele mai indepartate colturi ale pamantului, in momentul de fata, pana in Australia si Noua Zeelanda, care apartin de Patriarhia Romana’. Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane Romane, Miron Cristea, a trecut la cele vesnice in data de 6 martie 1939, la Cannes, in Franta, fiind inmormantat in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Comentarii Facebook


Știri recente