Se implinesc astazi 65 de ani de la trecerea la cele vesnice a primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea.

Miron Cristea s-a nascut la data de 18 iulie 1868, in localitatea Toplita, jud. Harghita. Dupa ce a absolvit Liceul Graniceresc din Nasaud a urmat cursurile Institutului Teologic-Pedagogic din Sibiu si Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Budapesta unde a obtinut doctoratul cu o teza despre ‘Viata si opera lui Mihai Eminescu’. S-a calugarit la Manastirea Hodos-Bodrog sub numele de ‘Miron’, ajungand in scurt timp ieromonah si apoi protosinghel in anul 1908. La 21 noimbrie 1909 a fost ales Episcop al Caransebesului.

A participat la Marea Adunare Nationala de la Alba lulia din 1 Decembrie 1918 si a fost membru al delegatiei romanilor transilvaneni care a prezentat Actul Unirii la Bucuresti. In anul 1919 a devenit membru de onoare al Academiei Romane.

La 18 decembrie 1919 a fost ales Mitropolit Primat al Romaniei intregite, iar in ziua urmatoare investit si inscaunat. In data de 4 februarie 1925 a devenit primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. A trecut la cele vesnice in data de 6 martie 1939 la Cannes, in Franta, unde urma un tratament.

Despre personalitatea Patriarhului Miron Cristea ne-a vorbit Pr.Conf.Dr. Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Patriarhul Miron Cristea a fost nu numai primul Patriarh al Romaniei, ci a fost un patriarh si un om al Bisericii care s-a remarcat si s-a evidentiat in tot timpul vietii si activitatii sale.’

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…