Se implinesc astazi 5 ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Olteniei, Nestor Vornicescu.

Mitropolitul Nestor Vornicescu s-a nascut la data de 1 octombrie 1927, in Lozova-Vorniceni, judetul Orhei. In anul 1944 a intrat in Schitul Nechit – Neamt, apoi la Manastirea Neamt ca rasofor (1946). A studiat la Seminarul de Muzica Bisericeasca si Seminarul Monahal de pe langa Manastirea Neamt si a sustinut doctoratul la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti (1983). A fost tuns in monahism la Manastirea Neamt, primind numele Nestor (in Botez se numea Nicolae) si a fost hirotonit ierodiacon in anul 1951. A fost preot slujitor la Catedrala Mitropolitana din Iasi intre anii 1958-1962, staret la Manastirea ‘Sfantul Ioan cel Nou’ din Suceava, staret al Manastirii Neamt in perioada 1966 -1970.

La 15 decembrie 1970 a fost ales, apoi hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, cu titlul ‘Severineanul’.

La data de 20 aprilie 1978 a fost ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei.

A fost Membru de onoare al Academiei Romane (1991) si al Academiei de Stiinte din Chisinau (1992). A facut parte din mai multe delegatii sinodale romane car au vizitat alte Biserici.

Despre activitatea ca mitropolit a lui Nestor Vornicescu ne-a oferit detalii Parintele Conf.Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘A avut preocupari mai cu seama la Istoria veche, la primii martiri pe care i-a avut Biserica noastra, o contributie foarte importanta legata de viata martirilor Astion si Epictet. A fost preocupat de scrierile patristice, de editarea unor volume cu carater istoric. De pilda, a coordonat albumul de ‘Sfinti aparatori ai Bisericii Ortodoxe Romane’. A avut scrieri pe tema rolului pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a jucat de-a lungul timpului in istoria neamului nostru. A fost unul dintre marii istorici ai neamului si ai Bisericii si ierarh de seama. ‘

Comentarii Facebook


Știri recente