Se implinesc astazi 17 ani de la intronizarea IPS Daniel ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei

La data de 1 iulie 1990, in Catedrala mitropolitana din Iasi, a fost oficiata slujba de intronizare a IPS Daniel, de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un impresionant sobor de ierarhi. Despre momentul care a avut loc in urma cu 17 ani ne-a vorbit Pr. lector dr. Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Acel moment de 1 iulie de la Iasi a fost intr-adevar o sarbatoare cu totul si cu totul deosebita pentru Mitropolia Moldovei si Sucevei de atunci, o sarbatoare cu incarcatura emotionala deosebita, o sarbatoare la care au participat personalitatile de varf ale Bisericii noastre, in frunte cu PF Parinte Teoctist, Patriarhul Romaniei, mitropoliti, episcopi si, desigur, personalitati nu numai religioase, ci si personalitati ale culturii, ale invatamantului, personalitati politice, pentru ca era intr-adevar un eveniment deosebit prin faptul ca venea pe scaunul Moldovei un mitropolit tanar, chiar foarte tanar as zice si care venea cu un statut aparte: un teolog profund recunoscut dupa o perioada de activitate didactica de peste opt ani la Geneva si desigur, dupa o perioada de formare teologica in tara mai intai si dupa aceea in strainatate, unde si-a sustinut si teza de doctorat pentru ca apoi sa-si sustina si teza de doctorat si la Bucuresti’.

In cei 17 ani de arhipastorire, IPS Daniel a desfasurat o bogata activitate, atat in plan administrativ-bisericesc, cat si in plan misionar, cultural si social, asa cum a evidentiat Pr. lector dr. Mihai Vizitiu: ‘Activitatile culturale desfasurate, institutiile de cultura din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor se ridica astazi la un nivel cu totul superior; ma gandesc la Institutul Cultural Misionar Trinitas, cu radioul, cu editura, cu tipografia, librariile Trinitas, studioul de productie Trinitas, toate pun in evidenta o activitate culturala cu totul si cu totul deosebita. Apoi Institutul Social Pastoral ‘Sf. Nicolae’, din Iasi, Academia Ortodoxa ‘Sf. Ioan Iacob de la Neamt’, Centrul TABOR, Centrul de Restaurare si Conservare a patrimoniului crestin ‘Resurrectio’, din Iasi. Activitatile pe plan administrativ, de asemenea, au inseamnat un salt extraordinar. Institutii social-caritative, precum ‘Diaconia’, birouri de asistenta sociala la protopopiate, arata o precupare pentru credinciosi in special, dar pentru oameni in general, pentru ca aceste institutii nu fac niciun fel de deosebire intre credinciosii ortodocsi si credinciosii apartinand altor confesiuni religioase. Ele sunt in spiritul Bisericii dintotdeauna. Cabinete medicale, camine pentru batrani, azile, centre sociale pentru copii, cantine sociale, brutarii cu caracter social, din care foarte multi oameni aflati in lipsuri materiale pot sa-si gaseasca o mica alinare, toate acestea au fost infiintate prin aceasta dragoste fata de om, manifestata de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei’.

O preocupare deosebita a IPS Parinte Mitropolit Daniel a fost aceea de a pregati tineri teologi, astfel incat fiecare localitate sa aiba preot slujitor. Si despre acest aspect ne-a vorbit Pr. lector dr. Mihai Vizitiu: ‘Dorinta IPS Sale de a forma cat mai multi tineri pentru toate parohiile din eparhie a fost o realizare nemaipomenita, pentru ca sate, parohii care ani si ani de-a randul n-au avut un preot slujitor, unde credinciosii intotdeauna erau nevoiti sa alerge la kilometri intregi pentru a gasi un preot care sa vina sa le savarseasca cele necesare potrivit cu credinta noastra, IPS Daniel a gasit absolut necesar ca aceasta lacuna, sa spunem, care era o consecinta fireasca a regimului totalitar din trecut, sa fie inlaturata. Si asa s-a ajuns la fericitul momant ca in cadrul eparhiei sa se infiinteze scoli teologice de nivel mediu, sase seminarii teologice, plus, din punct de vedere al invatamantului, realizarea de varf a Inalt Prea Fintiei Sale: reinfiintarea Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi, co-fondatoare a Universitatii si cea mai veche Facultate de Teologie din tara noastra. Lucrul acesta a insemnat foarte mult pentru ca, de acum inainte, exista si cadrul legal, dar exista si posibilitatea ca satele, parohiile vitregite atata vreme sa aiba posibilitatea ca acolo sa mearga un preot. Si asa se face ca astazi numarul parohiilor si satelor chiar fara preot, s-a redus cu totul si cu totul considerabil’.

Comentarii Facebook


Știri recente