Parintele Staniloae a fost condamnat de regimul comunist, in 1958, la zece ani de inchisoare, ca delicvent politic. A fost amnestiat in 1963, datorita unor schimbari intervenite in orientarea regimului din acea vreme. A primit titlul de ‘Doctor honoris causa’ din partea Facultatii de Teologie din Atena, Tesalonic si Belgrad si a Institutului ‘Saint Serge’ din Paris. A fost recompensat cu premiul ‘Dr. Leopold Lukas’ din partea Facultatii de Teologie, din Tubingen, si cu ‘Crucea Sfantului Augustin’ de catre Primatul Angliei. In 1990, a devenit membru al Academiei Romane, iar in 1992 a fost declarat ‘Doctor honoris causa’ de catre Universitatea din Bucuresti. Dupa o intensa activitate, incununata de o impresionanta opera teologica, parintele Staniloae a trecut la cele vesnice la data de 5 octombrie 1993. Parintele profesor doctor Constantin Coman, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’, din Bucuresti, ne-a vorbit despre personalitatea parintelui Dumitru Staniloae: ‘Parintele a fost un mare teolog, intai de toate. A fost caracterizat, la Congresul International organizat cu prilejul aniverasarii a 100 de ani de la nasterea dansului, de un mare teolog grec contemporan , ca fiind ‘cel mai mare teolog crestin al veacului XX’. A fost si un foarte mare profesor, desfasurandu-si activitatea didactica la Sibiu, pentru o buna perioada de timp si, dupa aceea, la Facultatea de Teologie din Bucuresti’. Parintele prodecan Constantin Coman ne-a vorbit si despre caracterul deosebit al parintelui Dumitru Staniloae: ‘Din marturiile celor care ne erau atunci colegi mai mari si din participarea noastra la unele cursuri de doctorat, ni-l amintim pe parintele vorbind cu mare blandete, redand in cuvinte un film pe care il vedea derulandu-se, un om extraordinar de blajin, un om extraordinar de generos, raspunzand cu multa generozitate la intrebarile ce-i erau adresate’.
Trinitas TV dedică o emisiune românilor din jurul graniţelor ţării | „Biserica nu i-a uitat niciodată”
„Chipuri şi inimi de români” va fi difuzată în fiecare luni (începând cu 19 aprilie), de la 19:45, şi în reluare marţi, de la ora 14:00. Noua emisiune va prezenta povestea de viaţă a unor…
Pe terenurile Protoieriei Oneşti vor fi plantaţi 5000 de arbori
5000 de puieți de molid și salcâm vor fi plantați, până în data de 27 aprilie, pe terenurile aparținând unităților de cult din Protopopiatul Onești, anunţă Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Acţiunea de împădurire face parte…
IPS Andrei l-a felicitat pe noul episcop greco-catolic de Cluj-Gherla: Vă dorim păstorire cu rod bogat
„Vă dorim, Preasfinția Voastră, o păstorire cu rod bogat”, i-a transmis Mitropolitul Andrei noului episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu Lucian Pop. Ierarhul a fost ales în noua demnitate miercuri, 12 aprilie. Înscăunarea va avea…
Expoziţia „Ferdinand şi Maria, un destin comun: România Mare” va fi disponibilă online
Muzeul Naţional Cotroceni va lansa duminică, în mediul online, expoziţia „Ferdinand şi Maria, un destin comun: România Mare”. Expoziţia va putea fi vizionată până pe 15 mai pe pagina web a muzeului, pe pagina de…
Românii, cei mai numeroși rezidenți străini din Spania | Date oficiale
Cu 1.079.726 de persoane înregistrate oficial, românii au devenit cea mai numeroasă comunitate non-spaniolă cu rezidenţă în Regatul Spaniei. Datele au fost făcute publice săptămâna trecută de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației. Potrivit unor…