Parintele Staniloae a fost condamnat de regimul comunist, in 1958, la zece ani de inchisoare, ca delicvent politic. A fost amnestiat in 1963, datorita unor schimbari intervenite in orientarea regimului din acea vreme. A primit titlul de ‘Doctor honoris causa’ din partea Facultatii de Teologie din Atena, Tesalonic si Belgrad si a Institutului ‘Saint Serge’ din Paris. A fost recompensat cu premiul ‘Dr. Leopold Lukas’ din partea Facultatii de Teologie, din Tubingen, si cu ‘Crucea Sfantului Augustin’ de catre Primatul Angliei. In 1990, a devenit membru al Academiei Romane, iar in 1992 a fost declarat ‘Doctor honoris causa’ de catre Universitatea din Bucuresti. Dupa o intensa activitate, incununata de o impresionanta opera teologica, parintele Staniloae a trecut la cele vesnice la data de 5 octombrie 1993. Parintele profesor doctor Constantin Coman, prodecan al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’, din Bucuresti, ne-a vorbit despre personalitatea parintelui Dumitru Staniloae: ‘Parintele a fost un mare teolog, intai de toate. A fost caracterizat, la Congresul International organizat cu prilejul aniverasarii a 100 de ani de la nasterea dansului, de un mare teolog grec contemporan , ca fiind ‘cel mai mare teolog crestin al veacului XX’. A fost si un foarte mare profesor, desfasurandu-si activitatea didactica la Sibiu, pentru o buna perioada de timp si, dupa aceea, la Facultatea de Teologie din Bucuresti’. Parintele prodecan Constantin Coman ne-a vorbit si despre caracterul deosebit al parintelui Dumitru Staniloae: ‘Din marturiile celor care ne erau atunci colegi mai mari si din participarea noastra la unele cursuri de doctorat, ni-l amintim pe parintele vorbind cu mare blandete, redand in cuvinte un film pe care il vedea derulandu-se, un om extraordinar de blajin, un om extraordinar de generos, raspunzand cu multa generozitate la intrebarile ce-i erau adresate’.
ASCOR Oradea organizează o conferință despre estetică și teologie în Arta Bizantină
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români din Oradea organizează joi conferința „Arta Bizantină. O privire asupra esteticii și teologiei imaginii”, susținută de Monahia Atanasia Văetiși, de la Mănăstirea Stavropoleos. Evenimentul, organizat în colaborare cu Episcopia Ortodoxă…
Tabăra din pridvorul satului: Poți dona pentru vacanța copiilor din satele Moldovei
Și în vara aceasta, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor organizează proiectul „Tabăra din pridvorul satului”. Sloganul Taberei din Pridvorul Satului 2022 este „Niciun copil fără vacanță!”. Scopul proiectului este să se ofere o…
Proiect: Acord de înfrățire între București și Capitala Georgiei
Consiliul General al Capitalei va dezbate în ședința de joi proiectul care prevede încheierea unui acord de înfrățire între Municipiul București și orașul Tbilisi, Capitala Georgiei. Acordul de înfrățire dorește să promoveze relațiile de cooperare…
Clericii din Protopopiatul Roznov se implică în combaterea traficului de persoane din comunitățile județului Neamț
În cadrul campaniei naționale organizate de Agenția Împotriva Traficului de Persoane și Patriarhia Română, clericii din Protopopiatul Roznov s-au întâlnit marți cu specialiștii Centrului Regional Bacău pentru a discuta principalele direcții comune cu privire la…
Duminica Samarinencei în Țara Sfântă: Patriarhul Ierusalimului a slujit la biserica de la Fântâna lui Iacob
Patriarhul Teofil a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica Samarinencei în Biserica „Sf. Fotini” de la Fântâna lui Iacob. I s-au alăturat în slujire Mitropolitul Chiriac de Nazaret, arhiepiscopii Aristarh de Constantina și Filumen de Pela,…