Se implinesc astazi 11 ani de la trecerea la cele vesnice ‘Teologului dragostei crestine’, Parintele Dumitru Staniloae

Parintele Dumitru Staniloae s-a nascut la data de 16 noiembrie 1903, in localitatea Vladeni din Brasov. A urmat cursurile Liceului ‘Andrei Saguna’ din Brasov, unde a invatat germana si franceza. Dupa anul 1918, se muta in Bucovina, la Facultatea de Teologie din Cernauti. Parintele Dumitru Staniloae si-a sustinut, in mai 1928, teza de doctorat despre Patriarhul Dositei al Ierusalimului, la Facultatea de Teologie din Cernauti.

In virsta de 26 de ani, a inceput cariera sa de profesor de Dogmatica la Academia Teologica din Sibiu.

Odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, Parintele Staniloae a avut de suferit. A pierdut toate functiile pe care le-a detinut si a trebuit sa se mute in Bucuresti, unde a functionat ca profesor de Teologie Dogmatica la Institutul Teologic Ortodox din Capitala.

Parintele Staniloae a fost condamnat de regimul comunist, in anul 1958, la 10 ani de inchisoare, pe motive politice. A fost amnestiat in anul 1963, datorita unor schimbari intervenite in orientarea regimului din acea vreme.

Parintele Dumitru Staniloae a primit titlul de ‘Doctor Honoris Causa’ din partea Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Atena, din Tesalonic si din Belgrad, si a Institutului ‘Saint Serge’ din Paris. De asemenea, Parintele Staniloaea a fost recompensat cu Premiul ‘Dr. Leopold Lukas’ din partea Facultatii de Teologie din Tubingen si cu ‘Crucea Sfantului Augustin’ de catre Primatul Angliei.

In anul 1990, Parintele Dumitru Staniloae a devenit membru al Academiei Romane, iar in anul 1992 a fost declarat ‘Doctor Honoris Causa’ de catre Universitatea din Bucuresti.

Dupa o intensa activitate, incununata de o impresionanta opera teologica, Parintele Dumitru Staniloae a adormit intru Domnul la data de 5 octombrie 1993.

Anul trecut, in cadrul Sfintei Liturghii din Duminica Sfintilor Parinti participanti la Sinodul VII Ecumenic, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, a evocat personalitatea Parintelui Dumitru Staniloae si importanta scrierilor sale pentru Teologia romaneasca si cea mondiala: ‘Prin scrierile sale si prin Teologia sa profunda, Parintele Profesor Doctor Dumitru Staniloae a ajutat si ajuta in continuare nu numai Biserica Ortodoxa, ci si crestinatatea intreaga pentru ca este din ce in ce mai studiat si mai cautat in ceea ce a scris dansul in tara noastra, precum si in alte tari si alte Biserici. Tezele de doctorat, care s-au scris in ultimii ani, privind Teologia sa, arata profunzimea Teologiei sale, si, in acelasi timp, arata interesul deosebit al multor teologi din afara tarii fata de Teologia sa.’

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…