Se implinesc 7 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Ilie Cleopa, pe 2 decembrie

Pentru a marca acest eveniment, la sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi va avea loc in ziua de 25 noiembrie un simpozion si o lansare de carte dedicate parintelui Cleopa. Detalii despre aceste doua evenimente ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Cartea se numeste ‘Parintele Cleopa – prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor’. Aceasta carte a fost realizata in acest an prin stradania comuna a mai multor slujitori a Bisericii. Este vorba de mai multe marturii care vin de la marii ierarhi, de la monahi, de la preoti de mir, de la profesori de teologie si, de asemenea, aceasta carte cuprinde in mare ceea ce s-a scris despre parintele Cleopa in ultima perioada. Aceasta carte este tiparita de editura mitropolitana Trinitas. La simpozion, unde va fi prezent IPS Mitropolit Daniel, sunt invitati cativa ierarhi, monahi, stareti de manastiri, preoti de mir, profesori de la Facultatea de Teologie, personalul de la Centrul eparhial Iasi si studenti de la Facultatea de Teologie, oameni care l-au cunoscut si l-au pretuit pe parintele Cleopa’.

In acelasi context, a doua zi, pe 26 noiembrie, la Manastirea Sihastria va fi oficiata Sfanta Liturghie si parastasul de pomenire a parintelui Cleopa. Din nou cu detalii, parintele arhimandrit Timotei Aioanei: ‘La Manastirea Sihastria, locul in care parintele Cleopa a fost monah, staret si apoi vietuitor si duhovnic pana in ultima clipa a vietii sale, se va oficia in ziua de 26 noiembrie 2005, Sf. Liturghie arhiereasca de catre un sobor de arhierei in frunte cu IPS Mitropolit Daniel si apoi parastasul de pomenire, panihida, la implinirea celor sapte ani. Cu acest prilej, IPS Mitropolit Daniel a adresat invitatia staretilor manastirilor si credinciosilor care l-au cunoscut sa participe la aceasta slujba de pomenire a unuia dintre cei mai cunoscuti calugari romani’.

Parintele arhimandrit Ilie Cleopa s-a nascut la 10 aprilie 1912 in localitatea Sulita, din judetul Botosani. Inca de tanar a intrat in viata monahala, devenind frate in Manastirea Sihastria, din judetul Neamt. In anul 1937 a devenit calugar, iar mai tirziu a fost hirotonit diacon si preot. A fost staret la Manastirea Sihastria si la Manastirea Slatina, in acelasi timp avand sub povatuirea sa duhovniceasca si alte manastiri si schituri. Parintele Cleopa a spovedit si a invatat nenumarati credinciosi din intreaga tara, iar unele din lucrarile sale au fost traduse deja si in alte limbi. A trecut la cele vesnice in data de 2 decembrie 1998.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…