Astazi se implinesc 331 de ani de la nasterea domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir, om de stat, ilustru carturar si mare om de cultura de talie europeana.
Dimitrie Cantemir s-a nascut la 26 octombrie 1673 in familia razesului Constantin Cantemir, care, de la slujba de ispravnic de codru, a ajuns pe tronul Moldovei. Dimitrie Cantemir a facut studii in tara si in strainatate. Cunostea mai multe limbi : greaca, latina, slavona, turca, araba, persana. Dupa moartea tatalui sau a fost ales de catre boieri domnitor al Moldovei, insa peste trei saptamini fu scos din scaun de un trimis al sultanului si dus la Istambul. I
n ajunul Razboiului Ruso-Turc, la 18 noiembrie 1710 a fost numit domnitor al Moldovei, spre a apara ca vasal credincios al Portii hotarele de miazanoapte ale Imperiului de un eventual atac al lui Petru cel Mare. Dornic de a elibera tara de sub stapinirea otomana, si l-a facut aliat pe tarul Petru I al Rusiei, incheind in aprilie 1711 un tratat cu acesta. Insa in urma infringerii de la 11 iunie 1711 in fata armatei turcesti, mult mai numeroase, s-a retras impreuna cu familia si oamenii apropiati in Rusia, fiind daruit cu mosii, titluri de noblete si toate onorurile.
Dimitrie Cantemir e autor a unor lucrari stiintifice si literare de mare valoare : ‘Divanul sau gilceava inteleptului cu trupul'(1698), ‘Istoria hieroglifica’ (1705), ‘Descrierea Moldovei’ (1716),’Hronicul vechimii romano-moldo-vlahilor’ etc.
A incetat subit din viata la Moscova in anul 1723. Pe lespedea de pe racla cu osemintele marelui carturar de la biserica Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ au fost gravate cuvintele : ‘Aici intors din lunga si prea greaua pribegie, infruntata pentru libertatea tarii sale, odihneste Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei’.