Se împlinesc 20 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împlinește astăzi, 4 martie, 20 de ani de la hirotonirea întru arhiereu. Evenimentul a avut loc la 4 martie 1990 în Duminica Ortodoxiei, în Catedrala mitropolitană din Timișoara, după alegerea Preafericirii Sale în slujirea de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titlul „Lugojanul”, la 1 martie 1990, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Slujba, în cadrul căreia a avut loc hirotonirea întru arhiereu a actualului Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci consilier patriarhal, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nestor al Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului și Înaltpreasfințitului Timotei Arhiepiscop al Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei.

Despre acest moment deosebit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei al Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei a spus: „Îmi aduc aminte cu emoție că a fost un moment înălțător. Au participat Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, dar și regretatul Mitropolit al Olteniei Nestor Vornicescu. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților, și desigur, foarte mulți credincioși”, informează Radio TRINITAS.

La 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Întronizarea a avut loc la 1 iulie 1990. A desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară, culturală și social-filantropică în perioada 1990-2008, în demnitatea de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

La 12 septembrie 2007, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel s-a făcut duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala Patriarhală din București.

Anul acesta, Duminica Ortodoxiei a fost prăznuită la data de 21 februarie iar la finalul Sfintei Liturghii, oficiată în Catedrala Patriarhală din București, a fost evocat acest moment deosebit al aniversării a 20 de ani de slujire arhierească a Preafericirii Sale. Cu această ocazie, Părintele Arhimandrit Timotei Aioanei, mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștiului, a spus: „În această zi a Duminicii Ortodoxiei, când Preafericirea Sa împlinește 20 de ani de slujire arhierească, ne gândim la propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu credincioșilor, cu timp și fără timp, în toată această perioadă. Ne gândim la faptul că Preafericirea Sa L-a reprezentat pe Hristos, Îl prezintă pe Hristos lumii și Îl reprezintă în toată lucrarea sacerdotală. Multele sale preocupări, atât în Moldova cât și la București, ni-l arată ca pe un următor al Părinților Bisericii față de care a arătat întotdeauna o autentică fidelitate, față de învățătura Bisericii Ortodoxe pe care a prezentat-o tuturor, vorbindu-le cu atâta inspirație despre frumusețea netrecătoare a Ortodoxiei”

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea. Școala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobrești, iar gimnaziul în localitatea Lăpușnic (1962-1966), județul Timiș. În 1966 începe cursurile liceale în orașul Buziaș, pe care le continua în municipiul Lugoj, la Liceul „Coriolan Brediceanu” (1967-1970).

După absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie ca student la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), unde susține și Teza de licență în teologie (Noul Testament).

În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Își continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

În 15 iunie 1979 își susține teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: „Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité” (424 p). Teza a fost pregatită sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi: Gerard Ziegwald și André Benoît și a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universității din Strasbourg.

O versiune extinsă a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea mentorului său, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae și a fost susținută la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București sub titlul: „Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală”.

În urma examenului oral și a susținerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor în teologie ortodoxă, de asemenea, cu calificativul maxim. Pr. Prof. Dr. D. Stăniloae a spus cu acest prilej: „Examenul tezei a dovedit Comisiei de examinare că are în fața sa un candidat bine pregătit, bine informat și mai ales pătruns de dorința și râvna de a trăi o viață teologică de adâncime duhovnicească. Nouă asemenea oameni ne trebuie, oameni care să trăiască în învățătura Bisericii noastre. Spiritualitatea adevărată a preotului aceasta este: să trăiască în așa fel încât să poată răspunde și întrebărilor omului de azi, dar să rămână și preot adevărat. Cu o preoțime fără cultură teologică și fără trăirea demnității și misiunii sublime a preoției se va ajunge la îndepărtarea poporului credincios de Biserică.”

În 1987 intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, Jud. Neamț, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Este hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 și ieromonah la 15 august 1987. În 1988 este hirotesit protosinghel și numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului „Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic”. Tot în anul 1988 devine Conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din București.

Comentarii Facebook


Știri recente