Se împlinesc 135 de ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Primat Nifon

Se împlinesc astăzi, 5 mai, 135 de ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire Mitropolit Primat Nifon. Tuns în monahism la Mănăstirea Cernica în anul 1809, a fost ales Mitropolit al Țării Românești în 1850, iar în 1865 i s-a acordat titlul de Mitropolit Primat al României.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, pr. prof. dr. Adrian Gabor, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă București: „Mitropolitul Nifon a păstorit Mitropolia Ungrovlahiei într-o perioadă de mari transformări politice, administrative și bisericești pentru țara noastră. La 11 ianuarie 1865 devine Mitropolit Primat iar păstorirea sa corespunde unei perioade de noi reforme bisericești inițiate atât de oamenii Bisericii, cât și de domnitorul Alexandru Ioan Cuza”.

În timpul păstoririi Mitropolitului Nifon, personalitate marcantă a istoriei țării noastre din secolul al XIX-lea, au fost realizate numeroase reforme ale activității bisericești și au fost înființate mai multe instituții de învățământ teologic.

Mitropolitul Nifon a avut un rol important și în realizarea Unirii Principatelor Române, la 24 ianuarie 1859. De asemenea, el a fost și primul președinte al Senatului României.

Mitropolitul Nifon a fost înmormântat la 7 mai 1875, în cimitirul Mănăstirii Cernica.

Comentarii Facebook


Știri recente