Se implinesc 13 ani de la alegerea ca Patriarh Ecumenic al Constantinopolului a Sanctitatii Sale Bartolomeu I.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I a fost ales in data de 22 octombrie 1991 ca cel de-al 270-lea Patriarh Ecumenic al Constantinopolului, devenind astfel liderul spiritual al ortodocsilor din intreaga lume. Astazi se implinesc 13 ani de la alegerea sa ca Intaistatator al Primului Scaun Patriarhal din lumea ortodoxa.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, s-a nascut la data de 29 februarie 1940 in Insula Imbros din Turcia. Sanctitatea Sa Bartolomeu I a frecventat Scoala Patriarhala din Halki, Universitatea Gregoriana si apoi Institutul Ecumenic din Bossey. Doctoratul l-a sustinut la Institutul Oriental al Universitatii Gregoriene, cu tema ‘Codificarea Sfintelor Canoane si a institutiilor canonice in Biserica Ortodoxa’.

La data de 19 octombrie 1969 a fost hirotonit preot, fiind ridicat la rangul de arhimandrit de catre Patriarhul Ecumenic Atenagora, intrand in slujba noului Patriarh, Dimitrios.

In anul 1973 devine Mitropolit al Philadelphiei, localitate din Asia Mica, fiind apoi Mitropolit al Calcedonului.

Momentul culminant al activitatii sale il reprezinta intronizarea la data de 2 noiembrie 1991, in Catedrala Patriarhala din Constantinopol ca Patriarh Ecumenic, avand varsta de 51 de ani. Mesajul sau a fost ‘Ortodoxia poate oferi mult, mult mai mult oamenilor de astazi’.

Eforturile Sanctitatii Sale au fost canalizate pentru consolidarea si exprimarea unitatii Ortodoxiei si accentuarea dialogului interreligios.

In anul 2000, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, a efectuat, in perioada 10-14 octombrie, o vizita in tara noastra, la invitatia Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Atunci Sanctitatea Sa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Romane si a vizitat orasele Iasi si Galati, participand la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente