Se implinesc 12 ani de la alegerea ca Patriarh Ecumenic al Constantinopolului a Sanctitatii Sale Bartolomeu I

Sanctitatea Sa Bartolomeu I a fost ales in data de 22 octombrie 1991 ca cel de-al 270-lea Patriarh Ecumenic al Constantinopolului, devenind astfel liderul spiritual al ortodocsilor din intreaga lume. Astazi se implinesc 12 ani de la alegerea sa ca Intaistatator al Primului Scaun Patriarhal din lumea ortodoxa.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, s-a nascut la 29 februarie 1940 in Insula Imbros din Turcia. Frecventeaza Scoala Patriarhala din Halki, Universitatea Gregoriana si apoi Institutul Ecumenic din Bossey. Doctoratul l-a sustinut la Institutul Oriental al Universitatii Gregoriene, cu tema ‘Codificarea Sfintelor Canoane si a institutiilor canonice in Biserica Ortodoxa’. La 19 octombrie 1969 este hirotonit preot, fiind ridicat la rangul de arhimandrit de catre Patriarhul Ecumenic Atenagora, intrand in slujba noului Patriarh, Dimitrios. In 1973 devine Mitropolit al Philadelphiei, localitate din Asia Mica, fiind apoi Mitropolit al Calcedonului. Momentul culminant al activitatii sale il reprezinta intronizarea pe 2 noiembrie 1991, in Catedrala Patriarhala, Patriarh Ecumenic, avand varsta de 51 de ani. Mesajul sau a fost ‘Ortodoxia poate oferi mult, mult mai mult oamenilor de astazi’. Eforturile sale au fost canalizate pentru consolidarea si exprimarea unitatii ortodoxiei si accentuarea dialogului interreligios.

In anul 2000, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, a efectuat, in perioada 10-14 octombrie, o vizita in tara noastra, la invitatia Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Atunci Sanctitatea Sa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Romane si a vizitat orasele Iasi si Galati, participand la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente