Se implinesc 103 ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu.

Mitropolitul Moldovei Iosif Naniescu a fost un inalt ierarh care, animat de o mare dragoste pentru cultura nationala, a daruit Academiei Romane, inca din timpul vietii, o biblioteca valoroasa.

Ioan Mihalache – mai tarziu Mitropolitul Iosif Naniescu al Moldovei s-a nascut la data de 15 iulie 1820, in satul Razalai, judetul Soroca din Basarabia. In 1831 a venit la Iasi, iar dupa patru ani, timp in care a asistat si la punerea pietrei de temelie la Catedrala Mitropolitana din Iasi de catre Veniamin Costache, s-a mutat la Buzau. Si-a inceput studiile la Seminarul din Buzau si le-a incheiat la Liceul ‘Sfantul Sava’ din Bucuresti.

S-a format in epoca premergatoare Revolutiei de la 1848 si a fost martor la cele mai de seama evenimente ale secolului al XIX-lea: Revolutia de la 1848, Unirea Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca din 1859 si Razboiul de Independenta din 1877. Ulterior, a urcat toate treptele ierarhiei bisericesti, iar dupa 1849 a servit ca ieromonah, protosinghel si arhimandrit la Manastirile Serbanesti (Vilcea), Giseni (Dimbovita) si Sarindar din Bucuresti.

La 18 ianuarie 1873 a fost ales Episcop la Arges si in data de 10 iunie 1875 a fost numit Mitropolit al Moldovei si Sucevei.

Istoria ieseana ii datoreaza doua mari realizari: finalizarea cladirii Mitropoliei din Iasi, a carei pictura a fost incredintata prietenului sau din tinerete Gheorghe Tattarescu si cumpararea palatului lui Mihai Voda Sturdza, in care a fost instalat Seminarul Teologic ‘Veniamin’. Tot din initiativa sa s-au restaurat Bisericile ‘Sfintii Trei Ierarhi’ si ‘Sfantul Nicolae Domnesc’ din Iasi.

Mitropolitul Iosif Naniescu a trecut la cele vesnice pe data de 26 ianuarie 1902.

Comentarii Facebook


Știri recente