Se implinesc 103 ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Moldovei Iosif Naniescu.

Mitropolitul Moldovei Iosif Naniescu a fost un inalt ierarh care, animat de o mare dragoste pentru cultura nationala, a daruit Academiei Romane, inca din timpul vietii, o biblioteca valoroasa.

Ioan Mihalache – mai tarziu Mitropolitul Iosif Naniescu al Moldovei s-a nascut la data de 15 iulie 1820, in satul Razalai, judetul Soroca din Basarabia. In 1831 a venit la Iasi, iar dupa patru ani, timp in care a asistat si la punerea pietrei de temelie la Catedrala Mitropolitana din Iasi de catre Veniamin Costache, s-a mutat la Buzau. Si-a inceput studiile la Seminarul din Buzau si le-a incheiat la Liceul ‘Sfantul Sava’ din Bucuresti.

S-a format in epoca premergatoare Revolutiei de la 1848 si a fost martor la cele mai de seama evenimente ale secolului al XIX-lea: Revolutia de la 1848, Unirea Principatelor Romane Moldova si Tara Romaneasca din 1859 si Razboiul de Independenta din 1877. Ulterior, a urcat toate treptele ierarhiei bisericesti, iar dupa 1849 a servit ca ieromonah, protosinghel si arhimandrit la Manastirile Serbanesti (Vilcea), Giseni (Dimbovita) si Sarindar din Bucuresti.

La 18 ianuarie 1873 a fost ales Episcop la Arges si in data de 10 iunie 1875 a fost numit Mitropolit al Moldovei si Sucevei.

Istoria ieseana ii datoreaza doua mari realizari: finalizarea cladirii Mitropoliei din Iasi, a carei pictura a fost incredintata prietenului sau din tinerete Gheorghe Tattarescu si cumpararea palatului lui Mihai Voda Sturdza, in care a fost instalat Seminarul Teologic ‘Veniamin’. Tot din initiativa sa s-au restaurat Bisericile ‘Sfintii Trei Ierarhi’ si ‘Sfantul Nicolae Domnesc’ din Iasi.

Mitropolitul Iosif Naniescu a trecut la cele vesnice pe data de 26 ianuarie 1902.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel despre cutremurul din Turcia și Grecia. Mesaj de solidaritate adresat Patriarhului Ecumenic

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat durerea față de pierderile suferite de Grecia și Turcia în urma cutremurului produs vineri. Preafericirea Sa a transmis un mesaj de solidaritate, adresat Patriarhului Ecumenic Bartolomeu: Sanctităţii Sale Bartolomeu…