Se implinesc 100 ani de la nasterea ‘ Teologului Dragostei Crestine’, Parintele Dumitru Staniloae

La 16 noiembrie 1903 se nastea la Vladeni, judetul Brasov, cel mai amre teolog al Bisericii Ortodoxe Romane.

Numele Parintelui Staniloae este intalnit in mod inevitabil de oricine este interesat de viata teologica a Bisericii Ortodoxe in general sau cea a Bisericii Romane in special. Din cele mai diferite parti ale lumii tot mai multi teologi accentueaza maretia si importanta teologiei Parintelui Staniloae, adeseori cu referinta specifica la operele sale capitale, cum ar fi Dogmatica sau traducerea si notele Filocaliei in limba romana.

In 1981, in Introducerea la traducerea franceza a catorva din studiile Parintelui Staniloae despre ‘Rugaciunea lui Iisus si experienta Duhului Sfant’, binecunoscutul teolog si scriitor ortodox, Olivier Clement, spune ca ‘Parintele Staniloae este cu siguranta cel mai mare teolog ortodox contemporan si cu timpul, atunci cand opera sa va fi tradusa in limbile occidentale, va deveni limpede faptul ca aceasta e una din cele mai mari creatii ale gandirii crestine din a doua jumatate a secolului nostru’. Avand in vedere dimensiunea unica a personalitatii teologice a Parintelui Staniloae este greu sa trasam resorturile care formeaza profilul moral si academic al mareului teolog.

Parintele Dumitru Staniloae s-a nascut la 16 noiembrie 1903 in localitatea Vladeni, judetul Brasov fiind ultimul din cei cinci copii ai lui Irimie si Reveca. Si-a inceput studiile urmand Scoala Primara Confesionala de sase clase din satul natal intre anii 1910-1916, bucurandu-se de aprecierea tuturor dascalilor sai.

Urmeaza cursurile Liceului Andrei Saguna din Brasov, din anul 1917, apoi, primeste o bursa in cadrul Universitatii din Cernauti. Dezamagit de manualele si metodele scolastice, paraseste Universitatea dupa un an.

Urmeaza cursurile Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti. Sustine la Cernauti teza de doctorat ‘Viata si opera Patriarhului Dosoftei al Ierusalimului si legaturile lui cu Tarile Romanesti’. Centrul Mitropolitan din Sibiu ii ofera o bursa pentru Bizantinologie si Dogmatica. Pleaca la Munchen, urmand cursurile profesorului August Heisenberg, tatal celebrului fizician.

Pleaca la Berlin si Paris in anul 1929 pentru studii si documentare asupra operei originale al lui Grigorie Palama.

La intoarcerea in tara este incadrat profesor.

Pleaca la Constantinopol in anul 1930 pentru a cerceta si copia opera teologica a Sfantului Grigorie Palama.

In data 4 octombrie se casatoreste cu Maria. La 25 septembrie 1932 este hirotonit preot. La 1 ianuarie 1934 este numit director al ziarului ‘Telegraful Roman’, functie indeplinita pana in 1945.

A publicat, la Sibiu, in 1938, volumul Viata si invatatura Sfantului Grigore Palama, cu trei tratate traduse din greceste. In acest studiu Parintele Staniloae se dovedeste un adevar savant, care cerceteaza teologia palamita si descopera ca numai traditia patristica poate da raspunsul la problemele epocii si umanitatii moderne.

Prin studiile asupra Sfantului Grigore Palama, tanarul nostru teolog incepe sa se orienteze catre Filocalie, care pune un accent deosebit, pe idealul nepatimirii sau al unirii cu Dumnezeu. Dintr-o astfel de orientare apare si opera binecunoscuta a marelui nostru teolog: Iisus Hristos, Restaurarea omului. In aceasta lucrare descoperim, pe de o parte, numele unor teologi si filosofi occidentali ai vremii (Gogarten, Buber, Jaspers, heidegger, Barth, Brunner, Blathasar, Guardini, Svelktov, Bulkgakov), pe de alta parte, se simte influenta marilor Parinti ai Bisericii, ca Sfantul Atanasie cel Mare, Sfantul Chiril al Alexandriei, Sfantul Grigore al Nyssei, Sfantul Maxim Marturisitorul si multi altii. Aceasta puternica prezenta a gandirii patristice in opera sa teologica, il vor face pe Parintele Staniloae sa impleteasca mai tarziu dimensiunea verticala a comuniunii cu cea orizontala, punand astfel in evidenta caracterul sobornicesc al Bisericii. Il cunoaste si leaga o stransa prietenie cu Nichifor Crainic.

In iunie, 1936 este numit rector al Academiei Teologice din Sibiu, functie indeplinita pana in 1946. In anul 1946 i se cere sa renunte la rectoratul Academiei Teologice de catre Mitropolitul Nicolae Balan impotriva vointei acestuia, la cererea lui Petru Groza; ramane profesor in continuare pana in 1947. Este transferat prin’ chemare’ la Facultatea de Teologie a Universitatii din Bucuresti, iar in anul 1947 la catedra de Ascetica si Mistica.

Odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, Parintele Staniloae a avut de suferit. A pierdut toate functiile pe care le-a detinut si a trebuit sa se mute la Bucuresti, unde a functionat ca profesor de Teologie Dogmatica la Institutul Teologic din Capitala. Din cauza adeziunii sale la grupul ‘Rugul aprins’, Parintele Staniloae a fost condamnat de regimul comunist, in 1958, la zece ani de inchisoare, ca delicevent politic. A fost amnestiat in 1963, datorita unor schimbari intervenite in orientarea regimului din acea vreme.

In anul 1971 merge la Vatican ca membru al delegatiei Bisericii Ortodoxe Romane. Este declarat ‘Doctor Honoris Causa’ al Universitatii din Salonic in anul 1976. I se confera premiul ‘Dr. Leopold Lucas’al Facultatii de Teologie din Tubingen 1981. Este numit ‘Doctor Honoris Causa’ al Institutului Ortodox Saint Serge din Paris. Este premiat la Londra cu distinctia onorifica ‘Sfantul Augustin din Canterbury’, pentru merite teologice si crestinesti in 1981. I se decerna titlul ‘Doctor Honoris Causa ‘ al Facultatii de Teologie din Bucuresti, in anul 1982. Devine membru titular al Academiei Romane in anul 1991. Este numit ‘Doctor Honoris Causa’ al Facultatii de Teologie din Atena. I se confera titlul de ‘Doctor Honoris Causa’ al Universitatii din Bucuresti in 1992.

A trecut la cele vesnice ‘Teologul dragostei crestine’, in ziua de 5 octombrie 1993.

Comentarii Facebook


Știri recente