Scrisoarea de condoleante a IPS Daniel catre familia Parintelui Profesor Doctor Constantin Galeriu

Familiei regretatului Pr.Prof.Dr. Constantin Galeriu,

‘Lupta cea buna m-am luptat, calatoria am savarsit, credinta am pazit. De acum mi s-a gatit cununa dreptatii pe care Domnul imi va da-o in ziua aceea, El, Dreptul judecator, si nu numai mie, ci si tuturor celor ce au iubit aratarea Lui…’

Indurerata familie,

Pelerinajul terestru al Parintelui Profesor Constantin Galeriu s-a incheiat dupa o lunga si indelungata lucrare in ogorul Bisericii si al culturii romanesti. Daruit cu nenumarate daruri, cu chipul coborat parca din vechile icoane, Parintele Constantin Galeriu a fost unul dintre cei mai cunoscuti slujitori ai Bisericii de pe intregul cuprins romanesc.

Ca sacerdot insufletit de dorul desavarsirii, a slujit sase decenii la Altarul Mantuitorului Hristos facandu-L cunoscut pe ‘Cel ce stapaneste peste viata si peste moarte’, nu doar pastoritilor sai, ci si nenumaratilor credinciosi carora le-a adus cuvant ziditor prin intermediul televiziunii si radio-ului sau prin multele conferinte tinute in toata Romania si peste hotare.

Slujba de apostol si-a facut-o deplin. El a dialogat cu teologi si cu oameni de cultura laica, cu biserica si cu societatea, cu varstnicii si cu tinerii.

Comoara cea mai buna a preotiei a pazit-o cu ajutorul Sfantului Duh care a salasluit intru el (II Timotei 1,17). Aceasta comoara, pastrata cu mare grija, merge s-ao incredinteze Celui care i-a dat-o in ziua hirotoniei, in urma cu exact 60 de ani.

Profesor de Teologie, daruit cu intelepciune si profunzime, ne-a fost dascal si sfatuitor, vorbindu-ne mereu de darurile Invierii, de Jertfa si de Rascumparare, despre nesfarsita iubire a lui Dumnezeu. Pentru el, spiritualitatea a fost dimensiunea definitorie a umanului.

In acest ceas de vremelnica despartire ii aducem omagiul nostru de ucenic, impreuna cu cel al slujitorilor Sfintelor Altare din Moldova care i-au fost studenti si doctoranzi la Facultatea de Teologie din Bucuresti.

Parintele Constantin Galeriu merge acum sa se intalneasca cu sufletele profesorilor de Teologie dintr-o generatie de aur, cu multii preoti si monahi pe care i-a avut prieteni, sfatuitori si rugatori, cu toti cei carora le-a fost duhovnic, profesor, mentor si binefacator.

Un profesor duhovnicesc, un om de dialog, un misionar neobosit, un marturisitor al crucii si Invierii lui Hristos, al frumusetii spirituale a Ortodoxiei si a poporului roman, Parintele Galeriu ramane in constiinta tuturor celor care l-au cunoscut o faclie de Paste pentru suflete.

Rugam pe Hristos Domnul Cel inviat din morti sa odihneasca sufletul robului Sau preotul-profesor Constantin impreuna cu dreptii si sfintii Lui, sa mangaie familia indoliata si pe toti cei care azi sunt intristati de aceasta plecare dintre noi a Parintelui Constantin Galeriu.

Vesnica lui pomenire din neam in neam!

Cu sincere condoleante si binecuvantari pentru familia indurerata,

Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…