Scrisoare deschisa a IPS Mitropolit Laurentiu cu privire la problemele romanilor din Italia

Tinutul Sibiului a resimtit cu durere drama provocata de un cetatean al sau relatiilor de prietenie care leaga de sute de ani poporul roman de cel italian. Relatii care pareau a fi stabile si de durata sunt amenintate sa fie spulberate din cauza unor brutale episoade de lipsa de omenie. Alaturi de toti cetatenii Sibiului, credinciosi ai Evangheliei lui Hristos, indiferent de etnia lor, regretam profund si ne delimitam uman de actiunile delicventilor care, din nefericire, au defaimat numele Romaniei in lume, informeaza mitropolia-ardealului.ro.

Delicventii au acelasi statut pretutindeni, indiferent de nationalitate sau etnie, ei insa nu pot defini poporul caruia-i apartin. Ei reprezinta accidentul de normalitate, care afecteaza relatiile reciproc avantajoase dezvoltate intre natiuni.

Multimea romanilor care in prezent muncesc in Italia pentru bunastarea lor materiala, contribuind, in acelasi timp, la dezvoltarea societatii italiene, lucreaza cinstit, respectand legea, pentru siguranta financiara si spirituala pe care si-au dorit-o, drepturi esentiale ale oricarui cetatean al lumii. Acestia reprezinta poporul roman recunoscator poporului italian pentru ospitalitate si sprijin in aceste vremuri grele. Ei reprezinta starea de normalitate si de buna convietuire crestina.

Ne exprimam profundul regret si compasiunea crestina pentru victimele actiunilor inumane care au zguduit constiinta popoarelor noastre, pentru familiile si apropiatii victimelor.

Acelora care n-au inteles ca a fi cetatean roman, atat in interiorul cat si in afara granitelor tarii si indiferent de etnie, presupune respectarea valorilor umane fundamentale, dintre care cea dintai este respectul libertatii si vietii aproapelui, le cerem sa-si asume cu responsabilitate indatoririle lor in societatea in care traiesc. Orice greseala personala se resfrange asupra unui popor intreg, punand in pericol viata conationalilor. Suntem obligati sa invatam impreuna con-vietuirea dupa regulile unei Europe civilizate.

Facem apel catre toti factorii de decizie, romani si italieni, de a gasi o solutie de echilibru, fundamentata in lege, in rezolvarea acestor probleme, pentru a evita orice actiune extremista care ar putea aduce grave consecinte popoarelor noastre.

Ne rugam ca Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne calauzeasca pe toti cu Harul si Dragostea Sa nemarginita!

+ I.P.S. dr. Laurentiu Streza,

Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului

Pastor Florin Cioaba,

Regele international al rromilor Prim vice-presedinte al Organizatiei Mondiale a rromilor

Comentarii Facebook


Știri recente