Școlile teologice și-au sărbătorit protectorii

Sfinții Trei Ierarhi, protectorii învățământului teologic, au fost sărbătoriți de profesorii și elevii tuturor instituțiilor de învățământ teologic.

În același timp, numeroase parohii din țară și din străinătate și-au sărbătorit ocrotitorii, pe cei ‘Trei mari dascăli ai lumii’.

La Iași, atât Facultatea de Teologie ‘Dumitru Stăniloae’, cât și Seminarul Teologic Liceal ‘Sfântul Vasile cel Mare’ și-au sărbătorit hramul, elevii și studenții având în mijlocul lor pe Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a binecuvântat elevii teologi pe 25 ianuarie și pe studenți în ziua de 30 ianuarie prin Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala mitropolitană.

La Buzău, anul acesta, prăznuirea ocrotitorilor învățământului teologic s-a făcut în comun de către cele trei școli teologice din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, respectiv Seminarul Teologic Ortodox ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău, Liceul Teologic Ortodox ‘Sfântul Epifanie al Ciprului’ de la Mănăstirea Rătești și Școala de cântăreți bisericești ‘Sfântul Mucenic Sava de la Buzău’, în noua Catedrală arhiepiscopală cu hramul ‘Înălțarea Domnului’.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori.

‘Înalt Preasfinția Sa a arătat, în cuvântul de învățătură, semnificația profundă a serbării laolaltă a celor Trei Mari Ierarhi ai Bisericii, prăznuiți și separat la 1, 25 și 27 ianuarie. Biserica a ales să îi cinstească împreună pentru a pune capăt disputelor izvorâte din prea multă pietate a creștinilor față de unul, în detrimentul altuia. Acești corifei ai teologiei patristice sunt considerați protectori ai școlilor teologice din toată creștinătatea ortodoxă, pentru că au dovedit, în toată activitatea lor, mare afinitate față de înțelepciunea lumii acesteia, dar mai ales față de înțelepciunea vie, care aduce viața veșnică, revărsându-se din preaplinul harului dumnezeiesc’, ne-a spus părintele director Sava-Popa Gheorghe.

Biserici închinate dascălilor teologiei

Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi a adus momente de bucurie duhovnicească în mai multe parohii ortodoxe unde credincioșii s-au rugat ocrotitorilor lor. În unele dintre ele, slujbele săvârșite au avut un caracter solemn, prin participarea episcopilor locului, care i-au binecuvântat pe credincioși cu această ocazie, informează „Ziarul Lumina”.

Înalt Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din orașul Mioveni, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Și Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Galați și-a sărbătorit luni hramul. Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori. La finalul slujbei, Înalt Preasfinția Sa a premiat mai mulți elevi de gimnaziu și liceu care au participat la un concurs de eseuri cu tema ‘2012 – Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor’, desfășurat în cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Și profesorii, și elevii Colegiului Național ‘Vasile Alecsandri’, din Galați i-au ales ca ocrotitori spirituali pe Sfinții Trei Ierarhi. La ceremonie a participat și Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian, alături de cadrele didactice, elevii și părinții lor.

Credincioși ortodocși români din Ungaria au participat de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi la hramul Paraclisului episcopal din orașul Gyula. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, înconjurat de un sobor de slujitori. Cu această ocazie a fost așezată la închinare o icoană care îi înfățișează pe cei trei mari dascăli ai teologiei, care a fost dăruită de unii credincioși români din părțile Beiușului, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Sfinții Trei Ierarhi au fost prăznuiți și în Parohia Foleștii de Jos din Arhiepiscopia Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente